Софийската фирма “ГИР Консултинг“, която има намерение да изгражда ветроенергиен парк върху държавни горски територии в землището на с. Врачеш, ще проведе информационна среща в Ботевград за всички заинтересовани лица. Срещата ще се състои на 13 август /вторник/ от 18 часа в зала "Ботевград". Това съобщи по време на днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов. 


“Те предложиха срещата да се проведе в Ботевград, за да присъстват повече хора, включително и заинтересованите лица от село Врачеш. Освен това в зала “Ботевград“ има възможност за визуализация на идейното решение, каза кметът Гавалюгов. –Доколкото разбрах на срещата ще присъстват компетентни лица, които ще представят намерението, а после и самата процедура. Всеки, който има някакви въпроси, притеснения, съмнения, може да ги отправи и сподели с представителите на фирмата", добави той и уточни: "Информационната среща не е част от процедурата по одобряване на инвестиционно намерение, а запознаване на обществеността от потенциалния инвеститор с неговите намерения и какво следва оттук нататък като процедури.".


Кметът Гавалюгов съобщи още, че от фирмата се свързали с него, след като Общинският съвет за втори път отложи разглеждането на докладна записка, свързана с инвестиционното намерение. “Първият път се искаше становище на Експертния съвет по устройство на територията. Случаят беше разгледан от Експертния съвет и беше дадено положително становище за това решение. На редовното заседание в края на миналия месец Общинският поиска да се проведе информационна среща“, припомни той.


“Евентуално през септември месец докладната отново ще влезе в Общинския съвет. Коментирахме вече няколко пъти, че е спорна процедура дали Община Ботевград е нужно или има изобщо има правомощия да одобрява такова задание, с което да се стартира процедурата по проучване на възможностите за изграждане на въпросния ветропарк. Но наистина въпросът е от сериозно обществено значение. Ние, като общинска администрация, не го подценяваме. Така че и такава предварителна информационна среща ще бъде организирана, на която заинтересованите страни могат да обсъдят възможностите, и оттук нататък нещата нека да преминат през преценката, обследванията и анализите на компетентните органи“, каза в заключение градоначалникът.