При гасенето на пожарите съществена роля играят и доброволците. В предходни години Община Ботевград не веднъж е публикувала обяви за набиране на кандидати, съгласно изпълнението и прилагането на Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване и или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняването на последиците от тях. Желаещите да се включат обаче са единици. 


“Осем на брой са доброволците към доброволното формирование към Община Ботевград. За тях отговаря Георги Везириски. При пожара преди 9 години, от тези осем човека трима успяха да се отзоват. През годините, но това  са изолирани случаи, хора са се свързвали с мен и са проявявали интерес за участие в подобна структура. Но към момента при всички кризисни ситуации в община Ботевград, било то наводнения, снеговалежи, пожари, разчитаме основно на пожарна и аварийна безопасност, на служители на БКС и, в зависимост къде е възникнала аварийната ситуация, на  организация, създадена от съответното местно кметство. Бил съм на десетки такива случаи и смятам, че сме успявали да създадем организация, такава че в максимална степен да предотвратим и минимизираме щетите. Не казвам, че е излишно едно фомирование от осем-десет човека, но на практика във всички кризисни ситуации са се организирали много повече доброволци. А Община Ботевград, съвместно с други структури, е осигурявала материална обезпеченост. Освен че има закупени две водоноски и багери, има закупени и подръчни средства за гасене на пожари. Раздали сме ги на кметствата“, коментира Иван Гавалюгов.  


В неделя възникнаха едновременно три пожара – в Новачене, при местността "Малините" и в северната част на града. Две пожарни на РС ПБЗН отидоха в Новачене. Със съдействието на директора на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ Георги Иванов бе осигурена помощ от Правец и Етрополе за пожара при “Малините“. 


“В настоящата ситуация нямаше спешна необходимост, поне в Ботевград, от доброволци, макар че такива се организираха и помогнаха, в село Новачене също. Потърсиха ме граждани с готовност да се отзоват при необходимост. В интерес на истината нямаше такава. Въпреки това всяка помощ е добре дошла. След като приключиха в Новачене, се отзоваха и ботевградските пожарникари. Искам да благодаря на огнеборците! Някои ще кажат, че това им е работата, така е, но тя е рискована и опасна. Благодаря на БКС, които помогнаха с труд и механизация! Похвално е, че и граждани проявиха съпричастност, следяха със загриженост развитието на пожара и някои от тях се включиха своевременно да помогнат. Благодаря им!“, добави кметът Гавалюгов.