Броени дни ни делят от началото на Първи национален фестивал на плодородието и българския фолклор, който ще се проведе в Скравена на 21 септември. Организаторите на проявата бяха принудени да прекратят приемането на заявки поради големия брой търсещи изява певчески и танцови състави и индивидуални  изпълнители на български фолклор. Записаните изпълнители са 436 души от цяла България.  
„В подготовката на фестивала са ангажирани много хора. Интересът към първото издание на фестивала е огромен. Това ни принуди предварително да прекратим записването на желаещите да участват. Във фестивалния ден присъстващите ще видят общо 59 участия, това са певчески групи, индивидуални изпълнители, камерни формации, танцови състави, клубове на народни хора, словесен фолклор и обичаи.“ – съобщи пред наш репортер Цанка Йорданова – секретар и библиотекар на НЧ „19 Февруари 1906“.
Фолклорната част на фестивала ще има конкурсен характер, а в журито са корифеи като Елена Кутева и народната певица Янка Рупкина.
 Плодородието ще бъде представено с изложба на земеделска продукция от Скравена и региона.
„Наред с изпълненията на традиционен български фолклор, посетителите на фестивала ще имат възможност да разгледат и 5 обособени места на тема „Плодородие“. Те ще бъдат разположени на обновения площад „Христо Ботев“. Това са пространства, където четири групи от местни хора и една от читалище от друга община, ще аранжират и ще покажат своята креативност по темата, както и възможност за демонстрации. Ние не знаем какво ще покажат те, нашето изискване е на място и по тяхна преценка да се демонстрира плодородието на земята ни.“ – допълни още Цанка Йорданова.
Организатори на събитието са Кметство Скравена, Народно читалище „19-ти февруари“ и Сдружение „Шопски наниз“, в основата на което е скранчанинът Илия Петков.
Събитието се организира с финансовата подкрепа на Община Ботевград и спонсори.