„В момента се работи по текущия ремонт на пътя Етрополе-Ямна-Черни Вит-Тетевен, което е крайно недостатъчно, но ще помогне на хората да достигат до домовете си с леките си коли, а не само с високо проходими автомобили. Тук е моментът да ви кажа, че в началото на август месец възложихме изготвянето на проект за превантивен ремонт на този път.


Срокът за изготвяне на проекта е 9 месеца ако бъде осигурено финансирането, през пролетта ще може да започне този ремонт и до края на 2025 г. пътят може да изглежда съвсем нормално и да свързва Етрополе с Ловешка област“, това заяви инж. Румен Сачански-директор на областно пътно управление София по време на форума „Демографското бъдеще на регионите“. Той поясни също така, че работи много добре съвместно с Община Етрополе и кмета инж. Владимир Александров и се надява скоро време достъпът до Етрополе да не е само чрез магистрала „Хемус“.


Конференцията е част от националната кампания „Да! На българската икономика“, която „Стандарт“ организира в партньорство с Община Етрополе и събра представители на изпълнителната, законодателната, местната власт, на спорта, бизнеса и научните среди, за да подпомогне развитието на общината. Засегната беше и темата относно належащият ремонт на проход „Кашана“.


„Относно второкласния път, свързващ Етрополе и Златица, аз вече 5 години съм директно на София област и от началото се боря да бъде ремонтиран проход „Кашана“, но на този етап мога само да ви кажа до къде сме стигнали. АПИ съвместно със София област кандидатства с Концепция за интегрирана териториална инвестиция и има изготвен проект за пътя, който е от 2022 г. Проектът е одобрен административно, но за сега не му е осигурено финансирането. Самият факт, че има изготвен проект за ремонт на пътя е добро начало и се надявам да започне ремонта. По този начин ще се възползват не само жителите на община Етрополе, а и тези на Златица и Мирково. Ако проход „Кашана“ бъде пуснат, от Етрополе до Подбалканския път ще се стига за около 30 мин. Сега достъпът е невъзможен,“ поясни още Сачански.