През 2024 г. ще стартира дългоочакваният ремонт на републикански път Джурово – Етрополе – Златица. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Парламента, в отговор на поставен въпрос от народния представител Марин Маринов.


Второкласният път II-37 е най-кратката пътна връзка, свързваща Северна и Южна България. Разстоянието между градовете Етрополе и Златица през прохода „Кашана“ е 27 километра, като частта на пътя от южната страна на билото е ремонтирана през 2014г. Частта от северната страна на билото е със силно компрометирана, а на места и липсваща асфалтова настилка. Участъкът от този път през Златишкия проход е затворен повече от 40 години.


Министър Цеков отговори, че в инвестиционната програма на АПИ са предвидени мерки за основен ремонт на пътя, като двата му участъка са в различна степен на готовност.


За първият участък от село Джурово до град Етрополе се изготвя технически проект за основен ремонт на пътя. Проектът ще бъде готов до края на тази година.


Вторият участък на пътя е с дължина 16,6км. Това е неремонтираната част от пътя през прохода Кашана. За този участък има изготвени технически проекти за основен ремонт. Цеков отговори, че в момента се подготвя техническата част на документацията за възлагане на обществената поръчка. Според него до началото на лятото през следващата година ще има подписан договор за ремонт на пътя.


Проектът предвижда не само възстановяване на пътната настилка, а укрепване на подпорните стени при активирани срутища, на моста над река Балъм дере при 44 км, оптимизиране на съществуващото отводняване и изграждане на допълнително отводняване. Проектното решение не предвижда вариант, при който да се използва изградения тунел и алтернативното трасе по южния склон. Прогнозната стойност към този момент на база на техническия проект е около 45 млн. лв., като средствата ще бъдат предвидени в бюджета на АПИ.NE


Министърът очаква до края на 2025г. ремонтът на пътя през Златишкия проход да е приключил.


Източник: RNEWS.BG


Снимка: в.Труд