Уважаеми родители,


бихме искали да ви информираме, че сме запознати с възникналите проблеми с транспорта и изхранването на учениците от 1-ви до 4-ти клас, обучаващи се в СУ „Христо Ясенов“. Транспортът и изхранването са изцяло отговорност и задължение на директорите на всяко учебно заведение и това е ангажимент на  директора на СУ „Христо Ясенов“ г-жа Мила Манчева.


Гласуваният от ОбС-Етрополе общински бюджет за училището за 2024 г. е в размер на 534 000 лв., като към 31.08.2024 г. от него са усвоени 512 107 лв. До този момент тя е сключвала договор с външна фирма доставчик, която се е грижела за храната на децата. В същото време в СУ „Христо Ясенов“ се намират и две лавки, които са алтернативен вариант за изхранване на учениците, но към момента са затворени и не са отдадени под наем – действие, което е ангажимент и в правото и компетенцията единствено на директора. Анализ показва, че в цяла София област изхранване и транспорт са задължения на директорите на учебните заведение и подобни проблеми не се наблюдават никъде другаде. 


Предвид създалата се ситуация, ние ръководството на Община Етрополе, не можем да останем безучастни и да не предприемем мерки за осигуряване на прехраната на нашите деца. Поради тази причина сме предприели действия, с които да се подсигури изхранването на учениците от 1-ви до 4-ти клас в СУ „Христо Ясенов“. Процедурата има своя административен път и ще отнеме няколко месеца докато се реализира. 


Източник: Общината