Днес – 18.09.2024 г., е вторият ден, в който се провежда тазгодишното издание на Празниците на духовите оркестри и мажоретни състави в Ботевград.


Днешната програма започна в 10:30 ч. с парад и сутрешен концерт на Общински духов оркестър Ботевград и Fanfara „Valentin Luchianov“ and majorettes Zaim – Căușeni, Молдова.


Fanfara „Valentin Luchianov“ Zaim, Căușeni, Moldova


Духовият оркестър е основан през 1981 г. от покойния диригент Валентин Лучиянов, а от 2015 г. се ръководи от диригента Йон ВЕСТЕ. Този оркестър се е изявявал на множество фестивали и конкурси, заемайки челни места, както в страната, така и в други държави като: Турция, Румъния, Черна гора, Украйна. Репертоара на оркестъра се състои от различни музикални жанрове като фолклор, джаз, класика, естрада.


По инициатива на диригента и хореографа Кристина ВЕСТЕ през 2018 г. е създадена и мажоретна група, за да подсили визуално маршируващия оркестър. Тази група практикува няколко танцови жанра благодарение на репертоара на духовия оркестър. Видът на марша е основен, а колоритът на костюмите и разнообразната хореографска интерпретация правят оркестъра специален.


Тази вечер в 17:30 ч. публиката ще има възможността да се наслади на концерт, в който ще вземат участие: Младежки духов оркестър при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград, Духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“ – Враца, Градски духов оркестър  – Видин и гостите от Корфу, Гърция - Sinarades Philharmonic.