В програмата на 41-вото издание на Празниците на духовите оркестри и мажоретни състави в Ботевград тази вечер бяха включени изпълнения на четири музикални формации, както и на мажоретни състави при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград, с ръководители Иванка Христова и Стела Бенчева.


Въпреки лекия дъжд зрители имаше. Пред тях се изявиха: Младежки духов оркестър при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград, Духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“ – Враца, Градски духов оркестър  – Видин, както и гостите от Корфу, Гърция - Sinarades Philharmonic.


Филхармоничен оркестър на Синарадес


Филхармоничният оркестър на Синарадес е основан през 1961 г. от Николаос Пигис и Николаос Граменос, със силна подкрепа от местната общност на село Синарадес.


Първоначално се помещава в  сграда, предоставена от енорията на Агиос Николаос.


Оркестърът бързо се превръща в централна културна институция в селото. През годините се разширява, обновява оборудването си и се премества в нова предназначена за целта сграда  през 2004 г. Филхармонията се разраства значително, ставайки добре известна със своите изпълнения в местни събития и международни фестивали, отразяващи дълбоките й корени и приносът й към културното наследство на остров Корфу.


Филхармоничният оркестър на Синарадес работи като неправителствена образователна организация. Институция, ангажирана с подобряване на културния и музикален живот на общността. Тя предлага безплатно музикално обучение за лица от всички възрасти, предоставяйки цялостно обучение както в теоретичните, така и в инструменталните дисциплини. Тази инициатива отразява Мисията на Филхармонията, която е да култивира местни музикални таланти и да популяризира и обогатява културата, чрез своя активен музикален корпус и студентски оркестър, който участва в  паради, концерти и международни фестивали.