Тази сутрин на площада в Скравена официално бе открит Първият фестивал на плодородието и българския фолклор. Стартът на празника даде кметът на селото Гергана Минкова, която пожела на участниците успешно представяне, а на гостите на фестивала – вълнуващи преживявания.
60 фолклорни състава от цялата страна – Софийско, Добрич, Силистра, Монтана  и други краища излизат на сцената. Певци, танцьори и изпълнители се състезават за призовите места, които ще бъдат определени от компетентно жури.
Специален поздрав към участниците и гостите на фестивала поднесе и зам. областният управител на Софийска област Цанко Цанков.
Директор на фестивала е Илия Петков – хореограф и педагог. Той е роден в Скравена, детството му е минало в читалището на селото. Днес е на 27 години, основател и художествен ръководител на  популярната формация „Шопски наниз”.
На площада в Скравена са обособени кътове на плодородието. Местни земеделски производители и фермери предлагат продукцията – местното ястие „покрекло”, прясно сирене, кашкавал. А на щанда „Бабините гозби”  гостите на фестивала могат да опитат местни специалитети – баници, питки, туршия, сладка, приготвени от жените на Скравена. На съседния щанд може да се види и как се прави качамак с пръжки. А от местното училище „Св.Св. Кирил и Методий” се издали малка брошура с рецепти на ястия, характерни за Скравена.
Идеята на организаторите е  фестивалът да стане традиционен, тридневен и с още по-богата програма.
Сред гостите на събитието бяха и депутатите от ГЕРБ Младен Маринов и Марин Маринов.
Награждаването на победителите се очаква към 15 часа, а фестивалът тази вечер ще завърши с голям концерт на лауреатите.