На 22 септември отбелязахме Деня на Независимостта на България – една от най-важните дати в българската история. Празничният ден започна с изпълнението на Етрополска духова музика. В знак на уважение бяха поднесени и венци пред Паметника на загиналите във войните етрополци.


Слово по повод Деня на независимостта на България бе прочетено от заместник-кметът Катя Симеонова, чрез което призова всички да съхраняват традициите и да помнят заветите на предците си: „Уважаеми жители на община Етрополе, Скъпи гости, днес ние отбелязваме една от най-знаменателните дати в българската история - обявяване Независимостта на България на 22 септември 1908 г. В този ден си спомняме събитията от онзи паметен ден, символ на силната политическа воля на българите и желанието им да градят сами своето бъдеще.


Нека на този празник да си пожелаем да сме достойни наследници на нашите деди, да съхраним тяхната история и пренесем през вековете мъдростта им и жаждата за свобода и независимост, за да продължим да градим едно по- добро бъдеще както на родното ни място – община Етрополе, така и на България! Нека докажем, че сме горди наследници на нашите предци и помним заветите им! Нека бъдем обединени и сплотени! И не забравяйте – само, ако сме единни, ще превърнем този красив град в по-добро и привлекателно място за живот!“


В празничната програма участие взеха ученици от СУ „Христо Ясенов“. Със стихове и песни те дадоха началото на концертната част. Последваха спиращи дъха изпълнения на работилница „Таланти“ с ръководител Вили Рай и на ТА „Балканска младост“ при НЧ „Тодор Пеев-1871“. Участие на етрополската сцена взе и Вили Рай, в края на концерта всички присъстващи извиха кръшно българско хоро на Централния площад.


Източник: Общината