Заради националния траур, тази година ги нямаше концертите и тържествени слова. Макара и по-скромно, все пак за поредна година етрополци показаха своята почит и уважение към братята-освободител.


Денят зачно с поднасяне на цветя пред паметника на загиналите руски войни в църквата „Св. Георги” и със заупокойна молитва от отец Борис.


След това, основната част от възпоменанията беше в двора на храм „Свети Архангел Михаил”. Тук заупокойната молитва отслужи отец Христо.


Основното слово произнесе Наталия Цветкова – директор на Историческия музей:


Днес се навършват 144 години, когато Етрополе записва светла страница в летописа на Руско-турската освободителна война от 1877 г. – 1878 г.


На 24 ноември всяка година етрополци се прекланят пред паметта на руските воини и българските опълченци, дали живота си за Освобождението на нашия град от османско владичество.  


След боевете при Горни Дъбник и Телиш, сформираният Западен отряд на генерал Гурко се отправя към Етрополе, Правец и Орхание със задача да овладее старопланинските върхове в района на Арабаконак, да осигури условия и освободи София. 


 Щурмуването на турските позиции в района на Етрополе е възложено на една от колоните на Западния отряд, командвана от генерал Дандевил. Тежки са сраженията, които води руската армия с турските войски на позициите около Етрополския манастир „Св.Троица “ и местността „Прогон“. Активна помощ на русите оказват етрополци, ръководени от Георги Антонов Сюраджиев. Ценни сведения за разположението на турските позиции около града пренасят етрополките Куна Кючукова и Цона Берова.


  След тридневни боеве на 24 ноември 1877 година руските части на Преображенски, Псковски и Великолуцки полкове победоносно влизат в Етрополе. На следващия ден в града тържествено е посрещнат генерал Гурко. В църквата „Св. Арх. Михаил” е отслужен тържествен молебен. От името на етрополци прочувствено слово на благодарност произнася нашият съгражданин Илия Вълчев,  преводач в щаба на генерал Гурко. В къщата на етрополския чорбаджия Павел Панчов е настанен щабът на генерал Гурко. 


В летописа на Освобождението на България завинаги ще остане Зимното преминаване на Етрополския Балкан - третият връх в историята на Руско - турската освободителна война след Шипка и Плевен. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Етрополски Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на руските воини от отряда на генерал Дандевил и етрополските балканджии. Отеква и днес ехото от боевете на Шиндарника, Въртешката, Ялдъз табия и Баба - гордите планински върхове, символ на саможертва и героизъм, опасали като непристъпни стражи Етрополската котловина. Горди сме, че сме наследници на смелите етрополци, теглили оръдията към  връх „Баба”, рамо до рамо с руските воини на ген. Дандевил. 


Историческата памет на етрополци е намерила израз на признателност в съградените девет руски паметника на територията на нашата община, увековечили безсмъртието на загиналите за Освобождението на Етрополе и на България руски воини.


 Паметният за етрополци ден започна с панихида, отслужена от отец Борис пред руския паметник в двора на църквата  „Свети Георги”. 


Както вече казахме, пред руския паметник в двора на църквата „Свети Архангел Михаил” панахида    отслужи  отец Христо. Слово  произнесе директорът на Исторически музей - Етрополе г-жа Наталия Цветкова.  На поклонението присъстваха кметът на Община Етрополе г-н Димитър Димитров, председателят на Общинския съвет г-н Марин Маринов, заместник-кметовете Росица Христова и Станка Димитровапосланикът на Русия в България Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, директори на училища и институции, граждани и ученици.   


Обръщение към присъстващите отправиха г-н Марин Маринов и г-жа Елеонора Митрофанова. В знак на преклонение паметникът беше отрупан с множество венци и цветя от гостите и признателните етрополци:


-  Кметът на Община Етрополе и Председателят на Общински съвет Етрополе;


-  Посланикът на Руската федерация в Република България Нейно Превъзходителство  Елеонора Митрофанова


- Политическа партия ГЕРБ


- Политическа партия БСП


- Основно училище „Христо Ботев" - гр. Етрополе


- Средно училище „Христо Ясенов" - гр. Етрополе


- Исторически музей - гр. Етрополе 


- Народно читалище „Тодор Пеев - 1871" - гр. Етрополе 


- Регионален клуб „Традиция" - гр. Етрополе 


- Движение „Русофили" 


- Геотехмин ООД


- Елаците - Мед АД        


- Демократичен съюз на жените


- Граждани


Поклон, дълбок поклон пред героизма и себеотрицанието на героите, пред величието и бойния дух на българи и руси, дали живота си за свободата на Етрополе и България.