През месец декември 2022 год. по инициатива на Общинско предприятие „Туризъм“ се състоя първото издание на „Коледен фест“. Събитието се проведе в пространството пред Туристическия информационен център в малък, но успешен формат. За участие в базара бяха поканени десетки местни търговци, които произвеждат различни коледни изделия. В процеса на планиране на събитието се зароди идеята за благотворителна кауза в подкрепа на дете или семейство в нужда. С подкрепата на Община Ботевград и общите усилия на всички участници, както и на стотици граждани, посетели базара, бяха събрани 8 726 лв. за каузата да помогнем на Кристиян. 


През миналата година форматът беше разширен и той се състоя отново, но този път на площад „Освобождение“. Във второто издание се включиха още повече местни занаятчии, които от сутрин до вечер предлагаха своята продукция, подпомагайки благотворителна кауза за втората кампания – „Да помогнем на Марти“. В резултата на общите усилия на граждани и институции, за Марти бе събрана сумата от 14 755 лв.


Тенденцията е „Коледен фест“ да продължи да се разраства, създавайки коледно настроение в централната градска част. Същевременно да се обединяваме в името на доброто, дарявайки средства и надежда на нуждаещите се наши съграждани. 


В редица български градове от години има коледни базари, оформени като малки коледни селца с дървени къщики, в които се предлагат храни, напитки и сувенири. Смятам, че е време „Коледен фест“ също да придобие облика на истински коледен базар, оформен подобаващо с дървени павилиони. Те не само ще допринесат за празничната атмосфера, но ще предложат и нужния комфорт на търговците, които участват в базара.


Това пише в част от докладната на Силвия Маринова – директор на ОП „Туризъм“ до местния парламент, в която тя предлага да бъдат отпуснати 32 150 за закупуване на осем павилиона, които освен за нуждите на „Коледен фест“, биха могли да се използват и за други прояви. Докладната записка е включена в дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 септември.