От днес до 22-ри декември на пл. „Освобождение“, в пространството между сградата на общината и НЧ „Христо Ботев 1884“,  се провежда благотворителната инициатива на Община Ботевград и Общинско предприятие „Туризъм“ – „Коледен фест 2023“.


Фестът беше открит от кмета на общината – Иван Гавалюгов. Преди него поздрав към всички присъстващи отправиха деца от Детска градина „Звънче“. 


Събитието има и своята благотворителна кауза. Тази година тя е насочена за подпомагане на 5-годишния Марти.


Борбата на Марти и родителите му – Нора и Йордан, започва още при раждането му, когато се установява, че той има разширени вентрикули, които впоследствие нарастват и когато е на 4 месеца, се налага спешна животоспасяваща операция. 


На 6-месечна възраст са му поставени още две диагнози – Епилепсия и Детска церебрална парализа. Семейството започва лечение в България, което не дава желания ефект. Това налага да се потърсят възможности за лечение в Турция. Лечението, приложено там, помага на Марти да се подобри още след втората седмица.


В подкрепа на каузата, в коледния фест ще се включат: Детска градина „Слънце“, ДГ „Кокиче“, ДГ „Синчец“, ДГ „Славейче“, ДГ „Иглика“ и Център за обществена подкрепа – Ботевград, които ще предлагат изработени от тях картички, сладки и сувенири.


Посетителите на коледния фест ще могат да си закупят коледни сувенири от над 12 местни занаятчии и производители, както да изпият по чаша греяно вино и чай.


„Всички пари, събрани от наема на търговските площи и продажбата на греяно вино и чай, ще бъдат дарени на малкия Марти. В рамките на коледния базар са поставени и кутии за благотворителност, в които всеки желаещ може да допринесе за каузата.“ – съобщи Силвия Маринова - директор на ОП „Туризъм“.


Днес - 18-ти декември, със свой щанд пред НЧ „Христо Ботев 1884“, се включат и жители на село Врачеш, които събират средства в подкрепа на Миленка Герашка, която се бори с тежко онкологично заболяване.