За трета година в ППМГ „Акад. Проф. д-р Асен Златаров“ се проведе масов спортен празник „Бъди активен“, посветен на Европейския ден на спорта в училище. Инициативата # BeActive има за цел да популяризира здравословния начин на живот, физическата активност и доброволчеството в сферата на спорта, както и да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва повече деца и млади хора, училища и организации.


Празникът бе открит от директора на гимназията - Даниела Колева, а гости на училището бяха Стефка Славова – треньор в БК „Балкан“, Цонка Филипова – дългогодишен състезател по тенис на маса, Цветина Узунова – инструктор по групови тренировки, Васил Христов – треньор на мъжкия отбор на БК „Балкан“, Иван Редовски – президент на мъжкия отбор на ФК „Балкан 1929“, Николай Николов – треньор във ФК „Балкан1929“, Владимир Далаклиев – треньор на спортен клуб „Сунг-ри- Ботевград“, Светослав Цветков – треньор по лека атлетика, състезатели от мъжкия отбор на БК „Балкан“ и родители на наши възпитаници.


Активностите стартираха с изпълнение на училищния отбор по чирлидинг и обща загрявка на всички участници. Петокласниците и шестокласниците се включиха в щафетни игри под наслов „Подай ръка на природата! Спорт без отпадъци.“, седмокласниците в лекоатлетическа демонстрация, а осмокласниците и техните родители в състезание по теглене на въже.


На баскетболното игрище бе изиграна приятелска среща между отборите по баскетбол от IX и X клас, а във физкултурния салон отборите от XI и XII клас се включиха в приятелски турнир по волейбол.


Състезатели от представителния отбор на ФК „Балкан 1929“ проведоха кратка демонстрация, а Цонка Филипова проведе демонстрация по тенис на маса.


Участниците получиха сертификати за участие в Европейския ден на спорта, а на финала извиха кръшни български хора.


От тази година инициативата има нови обновени критерии, които гимназията спази, и едни от тях са да бъде отразено събитието със специалните за това символи: #ESSD2024 , Спорт#БезОтпадъци и #БГБъдиАктивен.