Бившият правосъден министър Атанас Славов даде началото на предизборната си обиколка в София област от град Своге, където разговаря с хората от Искърското дефиле. Известният юрист и борец срещу корупцията е водач на листата на “Продължаваме Промяната - Демократична България” за 26 МИР. 


“Целта ни е за пореден път да чуем хората в открити и честни разговори за проблемите, които изпитват във всекидневния си живот. Разбираме, че и на тях им е омръзнала поредицата от предсрочни парламентарни избори, но е крайно време да се направи избор, който да доведе до съставянето на стабилно редовно правителство”, заяви Славов.


В рамките на няколко часа на площада той имаше възможност да отговори на най-големите притеснения на хората от Своге и околността. Първият и най-често споменават въпрос е кога България ще има нормално управление и ще започне да се движи напред.


“Крайно време е да се сложи край на поредицата от избори и имаме предложение за формула. Но правителството не може да е каквото и да е, а трябва да продължи реформите, да продължи борбата с корупцията, да реформира съдебната система и системите за сигурност и да продължи усилията за по-пълна интеграция на страната ни в Европейския съюз чрез присъединяване към Шенген и Еврозоната”, каза той.


Почти във всеки разговор се очертаваше темата за корупцията и безобразията на местни власти, държавни органи и силови структури. Атанас Славов увери, че и ПП-ДБ няма да се отклонят от темата за изграждането на силни и независими антикорупционни органи и работеща съдебна система.


“Само избор на независими, доказани професионалисти с доказан интегритет може да доведе до реална борба с корупцията. Издигането на хора със зависимости в антикорупционната комисия и на висши позиции в прокуратурата е гаранция за запазване на статуквото и дори влошаване на положението. Хора като Делян Пеевски и зависимите от него, които сега се ползват с чадър и дори използват органите за бухалка срещу опонентите се опитват да се презаредят през изборите на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд, но това не трябва да се допуска”, каза водачът на листата на ПП-ДБ.


Една от темите, които вълнуват хората от Своге е нарастващото напрежение в два региона, близки до България - бушуващата от над две години война в Украйна и ескалацията в Близкия изток. На въпроса дали България ще бъде въвлечена във война, той отговори: “Не, и не трябва да позволяваме България да бъде въвлечена във война”. 


“Разбирам, че това отново е опорка на „Възраждане“, както и в предишната кампания, когато обясняваха, че ще пращаме български военни в Украйна. Но както се доказа – това беше поредният опит за всяване на страх сред хората, но категорично не се случи и няма да се случи. Ситуацията в Украйна и Близкия изток е изключително сложна и изисква много умерена и балансирана външна политика”, каза Славов.


В петък Славов и неговият щаб ще бъдат в Ботевград за едно от няколкото предвидени посещения, в събота и неделя се предвижда да обиколи Костинброд, Драгоман и Годеч. Целта му е огромната по територия София-област да бъде обиколена поне веднъж.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!