Трябва да се погрижим за нашата сигурност и нашата отбрана, за да живеем по-добре. Това заяви бившият правосъден министър Атанас Славов пред NovaNews. Той е водач на листата за предстоящите избори на “Продължаваме Промяната - Демократична България” в 26-и МИР София-област.


Юристът припомни, че ПП-ДБ от години работи по укрепването на отбраната и сигурността чрез инвестиции в човешкия капитал и материалния ресурс. В този период беше взето решението за закупуване на нови 8 бойни самолета F16. А по време на правителството на Николай Денков се тръгна към значително увеличаване на заплащането в армията. “Това е инвестиция в човешкия ресурс, който е крайно необходим за укрепването на националната ни сигурност”, каза той и припомни, че в 47-ото Народно събрание беше съвносител на закон, който предвиждаше специален инвестиционен фонд в сферата на отбраната с изменение в Закона за отбраната. “Целта беше да не разчитаме само на външни програми, а ние самите да генерираме ресурс, който да инвестираме в отбрана. За съжаление не беше приет”, каза той.


Атанас Славов добави, че за ПП-ДБ влизането на България в сухопътния Шенген е част от общоевропейската политика за укрепване на външните граници на ЕС. “Винаги сме застъпвали тезата, че ЕС трябва да е ангажирана с опазването на външната граница на съюза. Разговарял съм с министри да изпращат подкрепа на българските гранични служители. “Фронтекс” също имат свои представители на нашата граница. Това е комплекс от мерки, който включва национален ангажимент през нашите гранични полицаи и съюзен ангажимент”, добави той.


Друга основна част от укрепването на българската национална сигурност е свързана с провеждането на реформа в службите за сигурност и МВР. Първа стъпка в реформата на службите ще бъде въвеждането на периодични проверки за интегритет и лоялност. 


“Изключително важно е българските служби да служат на националния интерес, а не да остава впечатлението, че обслужват различни олигархични и корпоративни интереси. Защото в няколко случая от последните месеци виждаме, че по сигнал от Пеевски се задействат служби, полиция и други органи, и определени политически опоненти се оказват следствени, със СРС-та или участват в някаква постановка”, коментира той.


В следващото Народно събрание трябва да бъдат избрани и нови членове на антикорупционната комисия, като постигането на голямо мнозинство е препоръчително. “Много важно е да бъде инвестирано доверие в тази комисия, а не да остане настоящото ръководство, към което има много критики и съмнения, че се поставя в услуга на един различен дневен ред, който обаче не е борбата с корупцията. Необходим е избор на нови хора, професионалисти с интегритет, които да могат да осъществяват тази така необходима антикорупционна функция”, каза той.


ПП-ДБ планира да се укрепят сигурността на критичните инфраструктури и киберсигурността за ефективна защита срещу и адекватна реакция на кибератаки и киберинциденти. Ще се укрепи и икономическата сигурност, като се гарантира гарантира устойчивост на веригите на доставки и достъпа до суровини и технологични компоненти от критично значение за индустрията.


Като част от мерките за укрепването на националната сигурност се предвижда прекратяването на практиките на финансиране с държавни или европейски средства за медии, които разпространяват проруска пропаганда в България. “Има достатъчно изследвания, от колеги от Софийския университет и НБУ, които проследяват потоците за дезинформация, особено от Русия. Идентифицирани са медии, които активно са включени в такива кампании. Част от тези медии са получавали държавно финансиране и това трябва да спре”, каза той.


Според Славов Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), свикан от президента Радев заради ескалацията на напрежението, е закъснял с две години и половина. “Той не беше свикан, когато започна войната в Украйна. Не беше свикан, когато ескалираше войната в Украйна. Беше свикан едва сега, и то не по темата за войната в Украйна, която в по-голяма степен ни засяга, а заради ескалацията в Близкия изток”, коментира Славов, който беше член на парламентарната комисия по отбрана в 47-ото Народно събрание. 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!