С колегите от „Да, България“ изпратихме сигнал с 200 имена на купувачи на гласове до МВР, ДАНС и прокуратурата. Настояваме органите да се задействат, защото масовото купуване на гласове е заплаха за националната сигурност. Това заяви водачът на листата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за София-област Атанас Славов. По-рано днес една от партиите в коалицията – „Да, България“, пусна сигнал до ръководителите на трите институции.


В списъците, огласени от BG Elves преди дни, подробно са описани лицата по отделните области на страната с техните собствени и фамилни имена, както и с прякорите, с които са познати в обществото. Информацията включва и данни за коя политическа сила купуват гласове. Преди дни и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обяви, че за София-област (Ихтиман, Ботевград, Самоков) лице с прякор Радо Слънцето купува гласове за бившия вътрешен министър Калин Стоянов и партията на Делян Пеевски.


 „Настояваме да бъде извършена проверка проверка с цел евентуално започване на досъдебно производство. Смятаме, че става въпрос за реална заплаха за националната сигурност заради погазването на демократичните принципи на правовата държава“, каза бившият правосъден министър Атанас Славов, който е и член на изпълнителния съвет на „Да, България“.


„Публикуваните списъци представляват законен повод по смисъла на чл. 208 от НПК и по същия следва да бъде извършена проверка с цел евентуално започване на досъдебно производство. Публикуваните имена са реална заплаха за националната сигурност с оглед погазването на демократичните принципи на правовата държава. Липсата на реакция от страна на българските институции е абсолютно недопустима с оглед рисковете пред които бива поставена националната сигурност и честността на настоящите избори“, се казва в сигнала на „Да, България“ до ръководителите на трите институции. 


Според ръководството на партията са налице основания за пълна, всеобхватна и обективна проверка, по която в кратки срокове трябва да има публичен отчет.


Атанас Славов, който всекидневно обикаля различни краища на София-област като част от кампанията си за изборите на 27 октомври заяви още, че все повече зачестяват сигналите за купуване на цели секционни комисии, които да подправят протоколи и да манипулират изборните резултати. Така на купувачите на гласове им излиза по-евтино, отколкото да купуват много единични гласове на високи цени.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!