Двадесет години след приемането на сега действашия Закон за адвокатурата, група адвокати, сред които и някои от доайените на заличената със закона от 1991 г. Софийска окръжна колегия, намериха време и енергия, за да учредят следващият по силата на чл. 78 ал. 4 ЗА субект: адвокатска колегия, в която да членуват адвокатите, чийто център на адвокатска дейност се намира на теротирията на Софийски окръжен съд.


Сред учредителите най-активни са адвокатите от Ботевград, Самоков и Етрополе, като заявка за присъединяване са направили и адвокати от останалите съдебни райони на София окръг: Елин Пелин,  Ихтиман, Костенец, Костинброд, Годеч, Пирдоп, Копривщица, Златица, Своге, Сливница, Драгоман.


Всеки адвокат, който отговаря на изискването на чл. 40 ал. 6 [Адвокатът е длъжен да има кантора в населеното място в района на адвокатската колегия, чийто член е] може да стане член на новото семейство.


Предстои новоучредената колегия да извърви административния път на своето „материализиране”, включително и да получи указания от Висшия адвокатски съвет по отношение на седалището и конкретните райони, които да обхваща АКСО (Адвокатска колегия – София окръг).


Към настоящия момент новоучредената колегия се представлявава от временно избран адвокатски съвет в състав: Венцеслав Йотов, председател и членове: Мария Накова, Петя Дилова, Димитър Симитчиев и Деян Димитров.


Учредителите имат амбицията да са поставили началото на малка и сплотена адвокатска общност, в която водещи да са взаимното уважение, етиката и колегиалното разбирателство, без да се засяга присъщият за всеки адвокат индивидуализъм. Предстои колегията да приеме свой „морален кодекс” и правила за дейността, включително и критерии за прием на членове.


През  януари 2025 ще се проведе първото редовно Общо събрание на Адвокатска колегия – София окръг.