Отнети са свидетелствата за управление на МПС на седмина водачи на тежкотоварни автомобили, нарушили забраната за движение по автомагистрала „Хемус“


Спокойна към момента е пътнотранспортната обстановка на обслужваната територия, посочи гл. инсп. Владислав Павликянов, като обяви, че в днешния ден на автомагистрала „Европа“ се провежда специализирана полицейска операция по метода „широкообхватен контрол“ съвместно с екипи на АПИ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, НАП, Агенция „Митници“ и Инспекцията по труда. Обект на контрол от страна на полицейските служители са управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества или техните аналози, използването на светлините и обезопасителните колани и системи, наличието на „Гражданска отговорност“, техническото състояние на превозните средства.


Началникът на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция припомни, че във връзка с ремонтните дейности в два от тунелите на автомагистрала „Хемус“ е въведена временна организация на движението, касаеща тежкотоварните автомобили над 12 тона. В тази връзка, само в рамките на вчерашния следобед, полицейските служители са спрели седмина нарушители на забраната, които демонстративно са опитали да продължат движението си по магистралата, за което са им отнели свидетелствата за управление на МПС.


През периода 4 – 10 октомври на обслужваната територия са възникнали общо 37 ПТП, 3 от които тежки. Пострадали са трима души, а един е загинал.


Проверени са общо 3175 МПС и 4094 лица. Съставени са 33 акта и 190 фиша. С положителни проби за употреба на алкохол са установени общо 4 водачи, всичките с концентрация над 1.2 на хиляда. Трима водачи са засечени да управляват след употреба на наркотични вещества.


През периода са заснети 5413 нарушения на скоростните режими и са издадени 2059 електронни фиша. За тези дни общо постъпилата сума от платени електронни фишове е 210 800 лева.


741 са регистрираните в сектора МПС, от които 235 с първоначална регистрация, 411 с промяна на регистрацията, а на 90 е прекратена регистрацията. Издадени са 242 свидетелства за управление на МПС.