Големият Магеланов телескоп ще бъде построен в пустинята Атакама в Чили. Консорциумът, който стои зад създаването му, включва американски университети и институции, както и Австралийския национален университет.

Новият телескоп ще бъде построен на обекта Лас Кампинас в Чили, където се намират телескопите близнаци "Магелан". Основното огледало на Големия Магеланов телескоп ще е съставено от 7 сегмента, всеки с диаметър 8,4 метра.

Единият от тях ще се намира в центъра, а останалите 6 ще са разположени около него като венчелистчета. Сегментите ще сформират повърхност с диаметър над 20 метра. Първият сегмент от огледалото на Големия Магеланов телескоп излезе от лабораториите на университета на Аризона през 2005 г. и в момента се полира.

Този деликатен етап се очаква да приключи едва през 2009 г., когато по повърхността на огледалото не би трябвало да са останали грапавини, надвишаващи 25 нанометра. Консорциумът се надява да инсталира четири от сегментите до 2013 г. и да приключи с построяването на телескопа през 2016 г.

Големият Магеланов телескоп ще бъде първият от новото поколение гигантски наземни телескопи. Друг северноамерикански консорциум изработва Thirty Meters Telescope /ТМТ/, снабден с 30-метрово основно огледало. Все още не е избрано мястото, където той ще бъде инсталиран.

Възможно е да бъде построен в Серо Толар в Чили. Проектантите на ТМТ се надяват строежът му да започне през 2009 г., за да може телескопът да започне да функционира през 2016 г. Европейците пък се надяват строежът на European Extremely Large Telescope /E-ELT/, снабден с 42-метрово огледало, да започне през 2010 г.