Square Kilometer Array (SKA) e огромен по размери радиотелескоп, който все още се намира на чертожната дъска. Когато строителството му бъде завършено през 2024 г., за един ден SKA ще генерира повече данни отколкото целият интернет днес.

За да са сигурни, че ще успеят да обработват тези астрономически количества информация, астрономите ще разчитат на компютърни системи от нов клас, част от които ще бъдат разработени от IBM, пише Mashable.com.

Днес американският компютърен гигант си сътрудничи с Холандския институт по радиоастрономия (ASTRON) по създаването на хардуера, който ще поддържа работата на радиотелескопа, чиято екипировка ще бъде разположена по протежение от 3 хил. км.

"Една от целите на проекта е да разберем какво точно се е случило по времето на Големия взрив преди 13 млрд. години", казва изследователят от IBM Роналд Люйгтен. "За това обаче трябва да разберем каква точно технология е необходима за създаването на подобна голяма антена."

Целта на проекта DOMЕ е да се открие начин за складиране и обработка на информация от един екзабайт (1 млрд. гигабайта), която телескопът ще генерира в рамките на 24 часа. Това е два пъти повече от количеството данни, генерирани всеки ден в интернет днес.

За да постигне подобна ефективност без да консумира гигантски количества енергия, IBM трябва да създаде изцяло нова архитектура за обработката на данни преди 2017 г., когато по план трябва да започне строежът на SKA.

Някои от идеите на хардуерните инженери включват използването на нови начини за разполагането на чиповете (в 3D вариант) и прилагането на оптични връзки. От друга страна, обещаващи нови материали като графена изглежда няма да вземат участие в проекта, тъй като до пет години те все още няма да се произвеждат в достатъчни количества.

Въпреки гигантския напредък в технологиите през последните години, радиотелескопът ще разчита на една от старите технологии за съхраняване на информацията – магнитната лента. За момента магнитните носители остават ненадминати като комбинация от цена, място за съхранение и енергийна ефективност. Разбира се, освен магнитните ленти могат да бъдат използвани и по-нови технологии като фазово променлива среда и твърдите дискове.

В бъдеще създадената от IBM технология несъмнено ще намери приложение и на други места. Тя ще се справя с нарастващите проблеми по обработката на огромните количества информация, генерирана в социалните мрежи и интернет търсачките.