С наближаването на изборите все повече се обръщам към едно общество, което се  управлява еднолично от пчелната майка /която старите пчелари все още наричат”царицата”/.


Да, в кошера няма парламент. Няма и партии. Като единен организъм се управлява по законите на природата. Условно, пчелите се разделят на млади пчели, пчели-работнички и търтеи. Майката е единствената пчела, която може да снася яйца, които наричаме пило.


С излюпването си всяка нова пчела отива до съседната килийка с мед, нахранва се и се захваща за работа. Мързеливите и крадците се изгонват. Така, когато в природата привърши храната, търтеите се изгонват извън кошера и загиват от глад. Когато майката остарее или осакатее, пчелите я убиват и я сменят с друга.


Младите пчели имат строго определени „задачи”: почистване на гнездото, хранене на майката, а когато станат на определена възраст се присъединяват към пчелите-работнички. От своя страна и при работничките има строго определена йерархия: събирачки на нектар, на прашец или носене на вода в кошера. От 10 хиляди пчели, според нуждата – поне 1000 носят вода.


Работничките в кошера посрещат тези отвън, разтоварват ги от прашеца по крачетата, поемат донесения нектар и започват неговата преработка докато стане на мед. Според някои пчелари застаряващите пчели застават на прелката, поемат функцията на пазачки. 


Все още няма точно безспорно определение за ролята на търтеите, освен, че с присъствието си спомагат за поддържане на определена температура в кошера и за излюпването на пилото. Не участват в оплождането на майката, защото и тук природата е положила усилие за избягване на кръвосмешението. Когато излезе за оплождане, търтеи от кошера излитат с нея, но тя лети по-бързо и избягва оплождането от нейните „деца” на практика. Когато свърши  пашата, пчелите изгонват търтеите, за да не консумират от събрания за зимата мед. Интересно е и това, че търтеите могат да влизат във всеки кошер, без да ги смятат за крадци. Чужда пчела може да влезе в кошера само ако се е нахранила добре или носи прашец по крачетата.


Летните пчели живеят до 42 дена, а зимните – до 4 месеца.


Този сложен организъм с е управлява от майката, а когато загине и няма нова, една или няколко пчели поемат ролята на майки, но снесените от тях яйца са неоплодени и се излюпват само търтеи. На такъв кошер се вика „търтовка”.


Идат новите по ред избори,. Не е ли време ние човеците да се обърнем с очи към заобикалящата ни природа и да вземем полезното от живота и организацията на животните. В това отношение пчелите и мравките са прекрасен пример за съществуването на дадено общество под ръководството на майката.


И НЕЩО ОЩЕ ИНТЕРЕСНО ЗА ПЧЕЛИТЕ:


Знаеш ли, че... в един кошер има между 10 и 80 000 пчели?


Знаеш ли, че... за да получите 1 кг мед, имате  нужда от нектара от над 1 000 000 цветя?


Знаеш ли, че... Прашецът може да има повече от 1500 цвята и нюанси?


Знаеш ли, че...  пчелата може   да лети със скорост над 60 км/ч?


Знаеш ли, че... пчелите са ЕДИНСТВЕНИТЕ буболечки, които произвеждат храна за хората?


Знаеш ли, че... Името „МЕДЕН МЕСЕЦ” идва от факта, че младоженците  след сватбата консумирали мед и хидромел за плодородие?


Знаеш ли, че... Майката (царица) депозира  за един ден яйца двойно на теглото си? За едно денонощия майката снася до 2 хиляди яйца. Най- плододаваща е до 2, най-много 3 години.


Знаете ли, че женската се чифтосва само веднъж, с над 10 мъжки пчели, в така нареченото търтеево кълбо във въздуха ? 


Знаеш ли, че... Майката има  „разрез”, наречен сперматичен?


Знаете ли,... че пчелите махат с крила повече от 11 000 пъти/минута?


Пчелата за 40 дни живот, посещава поне 1000 цветя и произвежда по-малко от чаена лъжичка мед, но за нея това е целият ѝ живот... 


Ако късно вечерта видите пчели по цвитята, да знаете, че това е краят им. За да не пречат на живота на кошера, когато усетят че идва краят им, излитат от кошера и не се прибират.


Така правят и заболелите и отровени с пестициди пчели.