Във връзка с проведен протест в град Етрополе, организиран от ПК „Екогласност“, ръководството на „Елаците-Мед“ АД намира за необходимо да информира жителите на община Етрополе за следното: 


Уважаеми жители на Община Етрополе, в неделя, 20 октомври, под формата на протест, организиран от партия „ПП Екогласност“ бе направен опит с политически натиск да се злепостави „Елаците-Мед“ АД. Към компанията бяха отправени абсолютно неоснователни претенции и подвеждащи твърдения, които уронват престижа и доброто й име и целят да всеят разделение и омраза сред нашите служители и в местната общност. 


Разбира се, като социално отговорна компания и един от водещите инвеститори и данъкоплатци в България, „Елаците-Мед“ АД разгледа внимателно отправените към дружеството обвинения  и в резултат на направения от нас анализ, заявяваме, че те са напълно неоснователни, като някои от тях са направо клеветнически. 


Най-фрапиращият пример е с опита на активисти от протеста да вменяват на компанията отговорност за проблеми, свързани с качеството на питейната вода и въздуха в Етрополе. На всички е добре известно, че проблемите с качеството на питейната вода в града са с дългогодишна давност. За съжаление, тяхното решаване е било отговорност на общинската управа и в частност на кмета на общината. В периода на двата мандата на г-н Димитър Димитров те останаха нерешени.


Относно чистотата на въздуха и претенциите на господин Димитров към този проблем, той би трябвало да е запознат с данните от проведените през 2019 г. измервания на качеството на атмосферния въздух съгласно утвърдения график на Изпълнителна агенция по околна среда. Тези измервания показват, че през зимните месеци са регистрирани шест минимални превишения на средноденонощната норми по показател фини прахови частици (ФПЧ10), като няма преки доказателства, че се дължат на дейността на „Елаците-Мед“ АД. Важно е, че всички останали измерени показатели попадат в допустимите граници, което подчертава необходимостта от цялостно разбиране на действителните причини за влошаване на качеството на въздуха. 


Тук е мястото да кажем, че този протест, иницииран без ясна причина и конкретен повод, е чисто политически и кореспондира единствено с политическите интереси на неговите организатори. Това ясно личи както от участието в него на бившия кмет г-н Димитър Димитров (2015 г.-2023 г.), така и от факта, че е организиран в период на кампанията за парламентарни избори.


Уважаеми жители на Община Етрополе, 


Още веднъж категорично заявяваме, че „Елаците-Мед“ АД винаги е било ангажирано със социално-икономическото развитие на Община Етрополе и другите общини в региона на своята дейност като запазва заетостта, изплаща конкурентни работни заплати и има принос за благоденствието на местните хора. Нашата политика е за спазване на законите, взаимно уважение и диалог със заинтересованите страни, но никога чрез разделение, принуда или сплашване с политически средства. 


В компанията работят над 2000 души, като почти половината от тях са заети в Рудодобивния комплекс - гр. Етрополе. По данни на Института за пазарна икономика общите разходи на „Елаците-Мед“ АД за възнаграждения и осигуровки през 2023 г. са близо 95 млн. лв., което ни нарежда сред първите 25 нефинансови предприятия в България по пряк принос към доходите на домакинствата. Към тази сума следва да се прибавят и над 8 млн. лв. под формата на социални придобивки за наетите в компанията. Отчитайки всички плащания към персонала, общият принос на „Елаците-Мед“ АД към домакинските бюджети и фондовете на социалното осигуряване достига над 105 млн. лв. през 2023 г. Общите вноски на компанията ни към местните бюджети в района на Средногорието и Община Етрополе достигнаха над 10,2 млн. лв. през 2023 г., без да включваме значителните ни плащания към държавата под формата на концесионни такси и данъци. 


Обръщаме внимание, че от 2000 г. до момента „Елаците-Мед“ АД е реализирало над 1.45 млрд. лв. инвестиции и разходи за опазване на околната среда. 


Оставаме последователни в нашия ангажимент към местните общности и работим за устойчиво бъдеще на всички! 


С уважение, 


инж. Драгомир Драганов


Изпълнителен директор на „Елаците-Мед“ АД


 


инж. Стоил Димитров


Генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД


 


инж. Васил Шишков


Директор Рудодобивен комплекс на „Елаците-Мед“ АД


 


инж. Мариян Маринов 


Председател ДСО на ФНСМ-КНСБ при „Елаците-Мед“ АД


 


инж. Милко Василев 


Председател СМФ „Подкрепа“ при „Елаците-Мед“ АД


 


инж. Йорданка Костадинова 


Председател СО към АДС при „Елаците-Мед“ АД