„За качеството на водата в нашия град се коментира от над 20 години, но реално усилия в тази посока никой до сега не е правил“


 


 


 


- В следващите минути ще отправим поглед към Етрополе като продължение на наш разговор отпреди две седмици. На телефона ни очаква кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който спечели престижната награда „Кмет на гражданите“ в категория „Малка община“ в Националния конкурс „Кмет на годината“. Конкурсът се организира за 12-та поредна година, а победителите се избират чрез онлайн гласуване, като тази година своя вот са дали над 70 000 души. Ако сте пропуснали първия ни разговор, може да го чуете на сайта ни bnr.bg/sofia. Разговорът тогава беше за книгата на Даниела Николова – „Големият спорт в малкия град“, която разказва за спортната история на Етрополе. Добър ден, инж. Александров. 


 


- Добър ден. Добър ден на всички слушатели на БНР. 


 


- Честита награда първо. Още в първия Ви мандат като градоначалник гражданите на Етрополе показаха, че сте спечелили доверието им. Какво е чувството? Казахте на церемонията, по награждаването, че печелите мечтата на всеки български политик.


 


- Със сигурност чувството е несравнимо. Радвам се, че в първата си година, в първият си мандат успях да получа именно наградата на гражданите, които са най-точният компас, който иска да държи в ръцете си всеки един политик в България, защото гражданите имат най-правилната оценка за политиките, които налага един кмет. Така че – да, чувството е несравнимо. 


 


- Какво обаче стои зад тази награда? За усилията и несгодите е въпросът ми. 


 


- Не е лесно да си кмет. Със сигурност зад това нещо стои много труд, първо на целият екип. Да направиш екип, да му зададеш задачите, да го накараш да работи и след това да получиш признанието – именно това е оценката, която пак казвам, всеки един кмет желае. Но зад цялото това нещо стои много ресурс, много отделено време, много срещи със съграждани и най-вече познаване до болка на проблемите на нашите граждани, които предполагам и на национално ниво са такива. Повечето проблеми касаят емоции, работа, общо взето работата и липсата на общински жилища – поне в нашата община няма достатъчно, за да може да съберем всички желаещи. 


 


- Как успявате така да обедините администрацията и гражданите да гледат в една посока? По-близо до хората – това ли е формулата, и повече срещи с тях? 


 


- Разбира се. Политиките, които ги налагам в рамките на една година, са за едно прозрачно управление. Включително и оперативките, които водя ежедневно, всяка седмица, с всички отдели, открити, процедурите, които се правят, са открити. Не казвам, че е лесно. Със сигурност си имаме нашите проблеми, най-малкото за това, че Етрополе беше обявен за един от „частните“ градове и за да се разбие една структура или едни зависимости, така да го изразим, не е лесно. Включително и в днешните дни получаваме сигнали, приети по обратна връзка. Така че има и много малък, изключително малък процент недоволни граждани, но тяхното недоволство е силно изразено от зависимости.


 


- Но понякога именно от недоволството на гражданите се срещат най-скрити проблеми в общините, които не са достигали до знанието на администрацията, освен тези, зависимите, за които говорите Вие. Иначе какви са плановете ви за облика на Етрополе в следващите години от Вашия мандат? 


 


- Поставили сме си немалко цели, но смея да твърдя, че един от най-големите ни проблеми, които са каузата ми, е една пречиствателна станция за питейни води. Одобрени сме, очакваме да получим и финансиране. Направихме прединвестиционното проучване, в момента изработваме идейни проекти. Може би това е нещото, което ще стигне до най-много граждани в нашия град. Единствено качеството на водата е дотолкова, доколкото касае мътността на водата, така че една пречиствателна станция с механично утаяване, на няколко стъпала – това е проблемът, който е най-големият за нашата община. Като цяло направихме немалка програма – и инфраструктура, в момента са започнали процедури и по водоснабдяване на селата. Смея да твърдя, че в момента седим много добре с проектната готовност на нашата община. В това число залагаме и образование и спорт, което на мен ми е водещо като бъдещи политики, които трябва да са на ниво в нашия град и предлагане на тази услуга. 


 


- През уикенда участвахте в среща на бизнеса в Софийска област и Перник. Там ли беше отбелязан проблемът с това, че трябва да има пречиствателна станция и изобщо качеството на водата? И какво още отбелязахте там с Вашите колеги? 


 


- Проблемът е, че за качеството на водата в нашия град се коментира от над 20 години, но реално усилия в тази посока никой не е положил или не са положени нужните усилия. Казвам ви, че към днешна дата смея да твърдя, че цялата документация е събрана, защото нямаше налична такава в нашата община. Направен е мониторинг на водата, имаме подкрепа на областно ВиК, ВиК – София-област. Даже тази седмица предстои разглеждането на единия проект, на което е поканена и г-жа Росица Итова. Така че смея да твърдя, че се работи правилната посока, но политиките, пак казвам, ги налага кметът. За съжаление, институциите остават малко съпричастни – дотолкова, доколкото да дойдат на един технически съвет. 


 


- Да, и пак се връщаме на темата за децентрализация и възможността общините сами да изразходват необходимите им средства за различни проекти и ремонти.


 


- Смятам, че няма кмет, който да не подкрепя децентрализацията, така че това е въпрос на време за мен лично, да се случи. Да се надяваме, че до края на месеца ще имаме развитие с изборите, в нашата държава ще имаме едно стабилно правителство, което би следвало да вземе нелесни решения, които очакват всички кметове, в цяла България.


 


- Всички го очакваме това. Иначе нещо предстоящо при Вас? Община Етрополе се включи в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца под мотото „Бъди смел, бъди добър“. Какво предстои при Вас на 23 октомври?


 


- Доста са събитията, които организираме. Даже ще кажа, че наскоро организирахме един от големите дентални прегледи или скрининг, които обхванаха децата от 6- до 10-годишна възраст. Над 300 деца бяха прегледани. Работим усърдно с институциите и пак казвам, оценката за всички политики, които налагаме, е именно класацията ни за „Кмет на гражданите“. 


 


- От тези 300 деца ми стана интересно какво е денталното им здраве? 


 


- Обикновено, когато не са правени дълги години прегледи или я няма здравната култура на всички нас като граждани, включително и аз това число – с моето семейство не намираме достатъчно време в забързаните дни да обърнем внимание на децата си, смея да твърдя, че между 4 и 5% са деца, които трябва да вземат спешни мерки за тяхното здраве. Но преди всичко скринингите са да насочат вниманието на родителите, а родителите по същество да вземат вече мерките, които трябва да вземат. Припомням, че направихме миналата година един от най-големите прегледи за гръбначни изкривявания – там също резултатите са горе-долу в този порядък. Може би са 1% по-занижени. 


 


- Ами да, това го казваме винаги и ние, особено в разговори със специалисти, че скринингът и навременната профилактика е от особено важно значение за ранното откриване на заболявания и разбира се, за да може да се реагира и да се ликува по-успешно. Благодаря Ви за този разговор. Успех желаем и занапред и още гостувания в ефира ни, разбира се. Чухте инж. Владимир Александров – кмет на Община Етрополе, който спечели престижната награда „Кмет на гражданите“ в Националния конкурс „Кмет на годината“.