Ботевград се включи в Националната кампания срещу насилието над и между деца “Бъди смел, бъди добър!“ на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/. На новоизградената детска площадка до пешеходната алея на бул. “Трети март“ деца от подготвителните групи на детска градина “Звънче“ заедно със зам.-кмета на община Борис Борисов засадиха дръвче и поставиха табела, предоставена от ДАЗД.  


На събитието присъстваха още Камен Еленков – началник отдел “Хуманитарни и социални дейности“, Саня Илиева – главен експерт “Образование“, Маринела Филипова – еколог, Адриан Ангелов – главен експерт “Етнически и демографски въпроси“, учители от ДГ “Звънче“, ученици от 9 “в“ клас, профил “Природни науки“, с класен ръководител Теменужка Христова.


Преди да пристъпят към засаждането на дръвчето – символ на кампания “Бъди смел, бъди добър!“, децата от ДГ “Звънче“ изнесоха музикална програма, чрез която отправиха послания за щастливо, спокойно и безгрижно детство, за мир на Земята, а към родителите – да бъдат внимателни, грижовни и любящи.


“Ние сме едно модерно общество и не трябва да проявяваме никаква толерантност към насилието над деца, а да се изправим смело срещу него, какъвто е и призивът на кампанията “Бъди смел, бъди добър!“, заяви зам.-кметът Борис Борисов. Той призова незабавно и без колебание да се информира Агенцията за закрила на детето и органите на МВР за случаи с насилие над деца. 


Следващата инициатива от Националната информационна кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, която ще бъде проведена в Ботевград, е осветяване на знакова сграда. За събитието е избрана датата 20 ноември, когато се навършват 35 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. 


Кампанията  “Бъди смел, бъди добър!“ се провежда в изпълнение на плана за действие на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца /2023 – 2026 год./. Основната цел на кампанията е да се променят обществените нагласи и да се постигне нулева толерантност към всякакъв вид насилие над и между деца. 


От началото на годината до 1 септември обажданията на Националната телефонна линия за деца – 116 111, на Държавната агенция за закрила на детето са над 19 300. Над 1 400 са подадените сигнали за дете в риск и близо 7 500 са консултациите за психологическа подкрепа, в това число и на деца, и на възрастни. 


Снимките към текста са предоставени от Йоана Петрова - учител в детска градина "Звънче".