Гражданите и бизнесът искат да се състави редовно правителство и да се прекрати поредицата от предсрочни избори. От една страна е умората и разочарованието от политическата класа, а от друга - необходимостта от стабилност и предвидимост в управлението на държавата. Това заяви водачът на листата на “Продължаваме Промяната - Демократична България” Атанас Славов след обиколката на всички общини от Софийска област преди парламентарните избори в неделя. 


Бившият правосъден министър заяви, че ПП-ДБ единствени от водещите политически сили имат реалистична и ясно обявена формула за съставяне на редовно правителство.


“Нашата амбиция като коалиция е да сме сред сигурните мандатоносители. Предложили сме ясна формула за управление, която да позволи толкова различни конкурентни политически сили да подкрепят реформаторски политики, защото без такива политики няма как да правим каквото и да било управление”, заяви Славов при срещите си в Елин Пелин и Горна Малина.


Формулата на ПП-ДБ е да се намери фигура за премиер, която да е обединяваща, а не разделяща противостоящите политически сили. Тя трябва да бъде авторитетна и разпознаваема, като в същото време е равноотдалечена от партиите в Народното събрание.“Такива фигури има в академичните среди, както и в професионалните среди. Естествено трябва да бъде идентифицирана и да приеме номинацията”, каза известният юрист конституционалист.


Атанас Славов също така описа и останалите стъпки за съставянето на редовно правителсто. “На второто ниво партиите трябва да се съгласят за програма с реформи. Ние бихме могли да дадем подкрепа само за програма с реформи, но не съставена от пет булета, а с готови законопроекти и конкретни срокове за приемането им. И третото ниво - за министри да бъдат излъчени добри професионалисти и с добър авторитет и интегритет. Без тези условия няма как да участваме такова управление”, добави той и призова да се гласува с номер 26.


Атанас Славов определи като абсурдна заявката на ГЕРБ лидерът им да е премиер на следващото правителство. “Това е нещо, което смятаме за невъзможно, нещо повече - граничи с абсурда. Няма как ПП-ДБ да подкрепи правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов”, коментира той.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!