Нов твърд диск на Hitachi GST, предназначен за мобилни устройства, съчетава последните технологии за криптиране на данните с екологични характеристики. Дискът с капацитет 500 GB е изработен без халогенни елементи и има рекордно ниско потребление на енергия.
Travelstar 5K500.B е получил класификацията Hitachi EcoTrac, използвана за определение на продукти, минимизиращи въздействието върху околната среда при проектиране, производство, работа и изхвърляне. Дискът побира 250GB на плоча в стандартния 9.5-милиметров форм-фактор.
Опционална функция Bulk Data Encryption (BDE) защитава данните на ниво твърд диск. Устройството също така е първото в индустрията, което посреща изискванията на очакваната спецификация за сигурност на съхранението на информация (Storage Security), изготвена от Trusted Computing Group (TCG) – организация за отворени индустриални стандарти за хардуерна и софтуерна защита.
Спецификацията Storage Security е насочена към борба с кражбите на компютри или на дискове и предотвратяване на достъп до данните след изхвърляне на системите.
BDE криптира данните с частен защитен ключ в момента на техния запис върху диска и ги декриптира със същия ключ при извличане, като дава на потребителите най-високото възможно ниво на защита на информацията.
Спецификацията на TCG поддържа предстартова автентификация на хардуера и до 4 отделни обхвата на криптиране на данните с възможност за многопотребителско ползване у административна автентификация. Също така ускорява и опростява процеса на повторна инсталация на диска.
При изтриване на криптиращия ключ информацията става нечетима, с което се елиминира бавната операция за многократен презапис с цел унищожаване на данните.
Travelstar 5K500.B потребява “мизерните” 1,4 вата при операции четене/запис – най-малката стойност сред всички 500GB дискове с формат 2.5”, предлагани днес, посочиха от компанията. Това ще позволи да се създадат по-икономични на енергия ноутбуци, които при това ще бъдат по-хладни и ще работят по-дълго на батерия.

Дискът има скорост на въртене на шпиндела 5400 об/мин, а предлаганите капацитети ще варират от 120GB до 500GB.
Новият Travelstar 5K500.B се очаква на пазара у нас декември, съобщи Константина Маврова, продуктов мениджър в дистрибутора АСБИС България.
Hitachi също ще предлага версия на диска с още по-високи показатели за надеждност - Travelstar E5K500.B, който е специално проектиран за приложения изискващи  24x7 операции – блейд-сървъри, мрежови рутери, ПОС-терминали и системи за видео наблюдение.