85 души са осъдени в България за трафик на хора през 2007 г. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев по време на видео конференция с Вашинтгон с участието на посланика на САЩ в София н.пр. Нанси Макълдауни и Марк Лейгън, директор на Отдела за борба с трафика на хора в Държавния департамент в американската столица, както и на депутати и представители на неправителствени организации.

Посланик Макълдауни заяви, че трябва да се наблегне на три направления за успешна борба с трафика на хора - образование на населението, помощ на жертвите и ефективност на правораздавателната система.

Марк Лейгън посочи, че 95% от жертвите са насилвани, за да проституират. Той изрази задоволство от решението на България да не се легализира проституцията. Главният прокурор Борис Велчев изрази възмущението си от двойния стандарт на българското общество, което се възмущава, когато една жена е завлечена да проституира в чужбина, и липсата на реакция, ако това се случва в голям български курорт и добави:

„Изразът легализиране на проституцията е една голяма подмяна на проблема. Когато в България се говори за легализация на проституцията, всъщност имаме предвид легализация на дейности, съпътстващи проституцията, имам предвид сводничеството, съдържателството на публични домове, ако трябва да обобщя, искаме да легализираме експлоатацията на човешки същества. Аз съм против легализацията на каквато и да били експлоатация. Аз съм против легализацията на бизнеса на организираните престъпни групи само защото това може да е благоприятно за туризма, например. Аз съм против легализацията на този тип бизнес, защото не искам да дадем още една правна форма на организираните престъпни групи в България да перат пари”, каза още Борис Велчев.