Отпор на идеята за легализация на проституцията у нас предложи вътрешният министър Михаил Миков по време на кръгла маса „Трафик на хора – време за действия". По думите му за 2008 година има четири разбити групи, които се занимават с трафик на хора.

40 души са били арестувани като участници в тези 4 престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора.

Според Миков проблемите с трафик на хора са свързани пряко с прането на пари. Вътрешният министър посочи, че политиците у нас трябва да се противопоставят на легализацията на проституцията.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова съобщи по време на същата конференция, че за 2008 година има 97 случая на репатрирани деца от чужбина. Тя допълни, че трябва да има сериозни мерки срещу родителите, които позволяват децата им да станат жертва на трафик зад граница.

Заместник главният прокурор Христо Манчев съобщи, че през 2008 година са образувани 81 досъдебни производства срещу занимаващи се с трафик на хора. Внесени са 42 обвинителни акта срещу 61 лица, а 28 непълнолетни момичета са станали жертва на трафик през тази година.

„Веднъж организирана, тази мрежа може да бъде използвана и за други цели – трафик на наркотици, незаконна търговия с оръжие и дори тероризъм”, добави още прокурор Манчев.

Посланикът на Кралство Норвегия в България Тове Скарстейн съобщи по време на дискусията, че всяка трета жена в Европейския съюз става жертва на насилие, всяка пета – поне веднъж е претърпявала изнасилване, а повече от 500 000 са станали жертва на трафик на хора.