На 28 ноември от 12.30 часа в Градската художествена галерия ще бъде открита изложба на рисунки върху стари керемиди. С тази праява започват тържествата по повод 131 години от Освобеждението на Ботевградския край от османско робство.

Автор на изложбата е Йонка Василева от Етрополе. Специално за случая тя е изобразила върху керемиди герба на Ботевград, часовниковата кула, килийното училище в Боженица, природни пейзажи от нашия край и други градове на старната. При създаване на творбите си Василева използва акрилни бои.

“Всичко започна преди пет години. Съборихме покрива на една стара механа. Започнах да обмислям как да използвам старите керемиди. Така се роди идеята ми да рисувам върху тях. Съпругът ми се занимаваше с подготовката на керемидите. Той ги почистваше, а аз се стремях да им вдъхна нов живот. Оказа се, че идеята ми се хареса на други хора. Последваха изложби в Севлиево, Етрополе, българското посолство в Унгария и др.” – разказа художничката.

Йонка Василева е завършила Техникум по облекло, специалност “горно дамско облекло”. Тя казва, че възприема рисуването като хоби, което й доставя истинско удоволствие. “Радвам се, че това, което правя, носи духовна наслада и на други хора” – допълни Василева.