Hitachi са разработили технология, с която обема на твърдите дискове ще може да се увеличи четворно през следващите 2 години.

Новата технология за производство на четящи глави ще позволи увеличаването на обема на хард диска до 4TB за desktop компютрите, и до 1TB за лаптопите

Хард дисковете увеличават обема си двойно на всеки две години (закона на Мур), каза Джон Бест, главен технолог в Hitachi Global Storage Technologies. Той допълни, че новата технология ще позволи още по-голямо увеличение, при това ще доведе още по-малки размери на дисковете.

От компанията се надяват да въведат новата технология при производството на хард дисковете си Hitachi през 2009.

Със смаляването на хард дисковете, магнитните полета стават все по-трудни за откриване, затова и четящата глава трябва да е по-чувствителна, каза Бест. Главите направени по новата CPP-GMR технология, са много по-чувствителни от всички други такива глави и откриват разлики в магнитното поле по-добре.

Тези глави ще позволят плътността на диска да се увеличи до 500 гигабита на квадратен инч или повече за в бъдеще. Сегашната плътност е около 200. Според него, технологията ще пасне идеално на бъдещите нужди на видео и Web 2.0 приложенията.

Така изглежда бъдещето, поне до появата на SSD (solid state drive) дискове на прилични цени. Сега 32GB вървят на $400. SSD дисковете се изграждат на основата на flash памет, като основни техни предимства са ниската консумация на енергия, няколко пъти по-бързата скорост на четене и липсата на движещи се (и досадно шумящи) части.