Много е жалко да гледаш баскетболен мач от нашата лига по БНТ, особено ако играят ЛУКОЙЛ или Левски. Явно у нас има нещо като секта с отбрани журналисти, които всячески се опитват да манипулират общественото мнение. За тях определени треньори и играчи никога не се провалят, каквото и да направят. Другите са обикновени разбойници. Въпрос на лично мнение ще кажат някои. Да, ама не. Недопустимо е подобни обвинения да бъдат изричани в национален ефир от хора, чиито заплати плащаме всички ние, данъкоплатците. Особено фрапантен е случаят на дербито ЦСКА - Левски миналия уикенд. Изключвам напъните за слагачество.


Като професионалисти, за каквито се пишат на "Сан Стефано", коментаторите нямат право да са пристрастни. Какво е виновен обикновеният зрител, че "червеният" отбор им е крив. Едва ли имат адекватно обяснение на факта, че 6 пъти показаха в близък кадър собственика на ЦСКА Георгиос Стерянопулос, 7 пъти го обвиниха, че не пуска кадетите на Левски в залата, но нито веднъж не пробваха да го попитат за неговото мнение.

Изконно правило на журналистиката е винаги да се търсят двете страни в спора. Явно в БНТ са над тия неща и си мислят, че могат да дерибействат. И ако на шефовете не им пука, на много от зрителите им идва да счупят телевизора, докато ги тероризират. Оправданието "да сменят канала" точно в този случай не върви. Ако сте забравили, става въпрос за Българската национална телевизия, която се издържа именно от клетия зрител. А той, завалията, е принуден да слуша. Затова не иска друг канал, а нещо съвсем елементарно - обективизъм. Ако не можете - върнете им парите.


Костадин Джорджев