Изменение на регламента за роуминга прие Съветът на Европейския съюз, в чието заседание България беше представена от председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС ) Пламен Вачков.

Ако Европейският парламент подкрепи предложението на Съвета, от 1 юли 2009 г. потребителите  ще плащат своите разговори в роуминг на секунда, при допълнително намаление на цените за гласова телефония, включително и по отношение на SMS-те и услугите за пренос на данни, се съобщава на сайта на агенцията.

Съветът предложи фиксиране на пределната цена за регулираните роуминг услуги на SMS на 0,11 евро (без ДДС) на дребно.
Гласуваният от Съвета текст предвижда допълнителни мерки за прозрачност на тарифите и въвеждане на механизъм за контрол на цените на едро на роуминг услуги за пренос на данни до 2013 г., с цел да се преодолее „шока при получаване на сметката".

Като допълнителна защита на потребителите от 1 май 2010 г., операторите ще трябва да предоставят на всичките си роуминг потребители възможност за използване на защитен месечен таван за роуминга на данни, при достигането на който предоставянето на услугата да се прекратява.
Този таван не трябва да превишава 50 евро (без ДДС), но е предвидена възможност за предлагане и на други - по-високи или по-ниски стойности.

Съветът прие компромисните предложения на Френското председателство за преразглеждане на регулаторната рамка на Европейския съюз за електронните съобщителни мрежи и услуги

Председателят на ДАИТС участва и в обсъжданията на втория периодичен преглед на универсалната телекомуникационна услуга и включването на широколентовия достъп в нейния обхват.

В изказването си той посочи, че широколентовият достъп вече се използва от 20% от европейските граждани.
Неговата употреба за различни цели като е-мейл, електронни услуги, пренос на глас през Интернет постоянно се увеличава и той става неразделна част от нашето ежедневие.

Същевременно, рискът от изключване от информация на гражданите, които нямат широколентов достъп или не могат да си го позволят, нараства.
С бързото развитие на технологиите и преминаването към „Интернет на бъдещето",  рискът за т.нар. „цифрово разделение" се увеличава, тъй като пазарните условия все още не са достатъчен стимул за инвестиции във високоскоростни мрежи в селските и отдалечени региони.

Друга причина за сравнително ниския процент на използване на широколентови услуги е недостатъчното разпространение на компютри в домакинствата.
Ако можем да създадем необходимите стимули и чрез правила на Европейския съюз да насърчим домакинствата да купуват хардуеър, бихме могли допълнително да стимулираме използването на широколентов достъп там, където той е наличен, посочи ръководителят на българската делегация.

Той подчертая, че Европейският съюз трябва да предприеме необходимите мерки за гарантиране на широколентовия достъп за всеки гражданин, независимо от неговото местоположение и при достъпни цени.

Прилагането на подобен подход следва да бъде съпътствано от създаването на благоприятни условия за конкуренцията, включително и чрез прилагането на адекватни регулаторни мерки.