Община Ботевград иска съгласието на Общинския съвет за актуализиране на месечната наемна на цена на общинските жилища с процента на инфлацията, т. е. да се увели със 70%.


Предвид продължаващата динамична обстановка в страната, е необходимо да бъдат актуализирани наемните цени на общинските жилища. Цените не са променяни от декември 2007 година. 


По данни на Националния статистически институт индексът на потребителските цени и съответно полученият процент на инфлация от декември 2007 год. до сега е 70%. Взимайки предвид факта, че сградния фонд остарява , всяка година разходите за ремонти се увеличават. Целта е да се актуализира основната месечна наемна цена, като по този начин приходите от нам ще послужат за поддръжка на общинските жилища. Това са мотивите в докладната, която е внесена за обсъждане в местния парламент. 


В проекта на решение се посочва, че наемната цена се определя по следната формула: основната наемна цена е равна на полезната площ на жилището плюс/минус коефициент на показатели за всяка жилище. 


Когато наетата жилищна площ на едно семейство е над нормите на жилищно задоволяване, разликата за всеки квадратен метър над тази норма се заплаща в двоен размер по установената наемна цена за квадратен метър полезна площ. 


“Целта на отдаване на тези общински жилища е задоволяване на жилищни нужди на хора, които са безимотни и с нисък социален статус, и са в затруднено положение, най-общо казано. Затова и наемите са наистина символични. Те се определят според зоната и цена на квадратен метър. Най-висок наем плащат наемателите на общински жилища в ЖК “Васил Левски“ – малко над 80 лв. на месец. Най-нисък е на гарсониери в ЖК “Север“ – двадесет и няколко лева. Наемите наистина са символични, много по-ниски от пазарните. Логично е да бъдат актуализирани цените точно с процента на инфлацията за съответния период. От 20 лева наемът ще стане тридесет и няколко лева, а от 80 лв. – 130 лв. Остават далеч от пазарните нива, но те са пък и за съответна целева група. Предвиждаме и някои други промени в общинската наредба, но когато ги изготвим, те ще бъдат публикувани и подложени на обществено обсъждане, и внесени за гласуване в Общинския съвет. Имам предвид Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди и за настаняване под наем в общински жилища“, коментира кметът Гавалюгов по време на днешната среща с местните медии.