„Каквото и да се говори по този повод, това е една крайно неприятна история и общо взето се въздържам от коментари по темата и то не заради друго, а защото бях измежду онези, които говориха най-много преди два-три месеца, тогава дори настоявах за оставките на няколко министри. Сега вече каквото и да правим вече е късно, „колата се е обърнала” и оттук нататък пътища много, но може да се съжалява само, че не бяха предприети адекватните мерки, включително и на политическо равнище, за да можем да внушим доверие в нашите партньори и в Брюксел.”
Това заяви депутатът Георги Близнашки в интервю за радио „Фокус” днес и допълва: „Сега ситуацията изключително се усложнява, защото наложените санкции засягат правомерните от предприсъединителните фондове, но биха могли да се принесат и върху оперативните програми, т.е. онези фондове, които са пренасяни за България с оглед насърчаването на нейното икономическо развитие, въобще неща, които биха имали много тежки последствия за страната и в този смисъл трябва да се възстанови доверието между София и Брюксел. Смятам, че министър-председателят трябва да предприеме крути мерки и да въведе ред. Такива мерки, които да успокоят нашите партньори от Европа, ЕК и да възстановят нарушеното доверие.
Вярно е, че България направи много, но това беше действие главно на административно равнище. Те настояват, че няма политически зависимости, а това означава, че търсят отговорни отделни членове на правителството и смятам, че отговорните фактори трябва да понесат своята отговорност. Отношенията от Брюксел са пределно ясни, но не мисля, че те биха посочили конкретни имена, казано беше предостатъчно. Иначе, като на най-бедната страна в ЕС подобни действия не могат да не предизвикват недоволство в нашата страна, защото си даваме сметка, че имаме нужда от помощ , а се оказахме в положението на донорите, такива които внасят повече средства, отколкото получават. В крайна сметка целта е да се преследва изравняване на жизнените стандарти на целия европейски континент. В този смисъл, от тази гледна точка можем да кажем, че в действията на Брюксел има проява на несправедливост. И в този смисъл са редицата възражения от българска страна, но в крайна сметка те си имат своите правила и ние трябва да покажем, че сме способни да ги прилагаме.”