Пури с рекордни за България размери и най-високо качество бяха направени на демонстрация по ръчно свиване на пури в специализираният бар Cigar bar Habana .

Най-дебелата пура е с 8 см обиколка, дължина 45 см и носи името Kaliman Caribe. Най-дългата е 55 см, а от навитите пури най-дълга пепел запази Montecristo Edmundo цели - 10 см.

Цигар барът беше препълнен с любители на качествения кубински тютюн. Идеята на организаторите е ценителите в България да проследят процеса на свиване на пурите и да се насладят на ръчно изработените Habanos в нестандартен размер.

За събитието от Куба пристигна Вирхиния Вига Кансино, торседор 9-а категория, с 20-годишен опит в изработване на нетипичните пури. Тяръководи галерия във фабрика в Хавана и обучава млади торседори.

Качеството на кубинската пура се дължи на специфичните климатични условия, в които се отглежда тютюнът. Истинските пури  са винаги ръчно изработени, при това от пет цели листа.

Една от причините за големия интерес към пушенето на пури е, че те успокояват и помагат за откъсване от забързания начин на живот.

"Основният недостатък, който нашите клиенти посочват, е, че пурите им изгасват по средата на приятелски разговор.Решението е да изберат по-голям формат. Това е и причината едни от най-предпочитаните кубински пури да са с размер поне 20 см.

Пушенето на пура е не само удоволствие, то е и ритуал и за щастие има все повече ценители в България", сподели по време на демонстрацията в Cigar bar Habana Вирхиния Вига Кансино.