"От един месец правителството неглижира темата образование и това е много повече от стачката, много по-голям е проблемът. Ние внесохме този вот на недоверие не, за да се харесаме на стачните комитети, а за да дадем отношението си към правителството и да поставим много остри въпроси".

Това каза Екатерина Михайлова, зам.-председател на парламентарната група на ДСБ">ДСБ, в предаването "Денят започва" на БНТ, ден след като 64 депутати от опозицията се подписаха под вота на недоверие към правителството заради разпада на държавната политика в областта на образованието.

Според Михайлова първият ефект от искания вот на недоверие е включването на министър-председателя Сергей Станишев в решаване на проблема, след един месец отказ да се срещне със стачкуващите.

По думите на зам.-председателя на ПГ на ДСБ">ДСБ именно от премиера зависи решаването на проблема, защото при него са изпълнителната власт, парите, програмите и волята за извършване на реформи, ако има такава.

"След вота веднага започна да се сменя риториката и анонса на управляващите"
, категорична бе Екатерина Михайлова, и допълни, че вотът на недоверие не е синдикално искане и че проблемът е политически, защото решението му е политическо.

Не е изключено това недоволство, ако продължава правителството да се държи по този безхаберен начин, да доведе до предсрочни избори.

"От правителството идват сигналите за управленска криза. Ако се стигне до предсрочни избори, българските граждани да кажат кой трябва да ги управлява"
, каза Екатерина Михайлова, и допълни, че в тройната коалиция има напрежение между отделните партии и в самите тях.

Подписи под вота на недоверие, който опозицията вчера внесе в деловодството на парламента, сложиха 64 депутати от ОДС, ДСБ">ДСБ, БНС, Атака и независими народни представители.

Екатерина Михайлова уточни, че по правилник не по-рано от три и не по-късно от седем дни председателят на парламента трябва да насрочи дебата по вота на недоверие.