Nokia обяви старта на Nokia Messaging (текстови услуги на Nokia), които включват използването потребителска електронна поща и чат клиенти през мобилните устройства на компанията.

Nokia Messaging, при използване на повечето от съществуващите Nokia устройства, ще даде на клиентите достъп до вече създадени от тях и-мейл акаунти, в т.ч. в Yahoo! Mail и при употреба на Yahoo! Messenger, Windows Live Hotmail, Gmail и Google Talk, и AOL Mail, както и и-мейл приложения на хиляди доставчици на интернет по целия свят.

Nokia също така представи своя онлайн портал "Поща на уеб сайта Ovi" (Mail on Ovi), който позволява на компютърните потребители да създават и използват Ovi и-мейл акаунти, както и комбинирано да придобиват достъп до други Ovi услуги, чрез единствен, защитен с потребителско име и парола, акаунт.

"С Nokia Messaging нашите клиенти ще могат по един опростен начин и съвсем в рамките на възможностите си да придобиват мобилен достъп до най-популярните световни портали за електронна поща и чат клиенти.

Ние превръщаме мобилните текстови услуги в достъпни за всекиго - не само за притежателите на специализирани телефони, създадени за текстови приложения, но и за всички, които са закупили и използват устройствата на Nokia ", каза Том Фърлонг, старши вицепрезидент на Nokia, отговарящ за потребителските текстови приложения, услуги и софтуер.

Nokia обяви въвеждането на уеб достъп до услугата Mail on Ovi, която дава на потребителите 1GB пространство в интернет и осигурява спам филтри за блокиране на нежелана електронна поща.

Създаването на акаунт на Mail on Ovi е достатъчно условие клиентите да имат достъп до техния личен и-мейл, както и да използват други Ovi услуги, както на мобилния си телефон, така и на техните персонални компютри.

Бета-версията на Mail on Ovi ще се завърти в глобален мащаб през декември 2008 г., първоначално на 12 езика, в т.ч. английски, испански, португалски, френски, немски, хинди, бенгали, тагалог, индонезийски бахаса и малайзийски бахаса, които са заложени на всички продавани в момента устройства от Серия 40 на на Nokia.

Много повече езици ще бъдат добавени на по-късен етап. Версията за достъп до услугата през интернет ще бъде стартирана през февруари 2009 година.

Търговският старт на Nokia Messaging ще се състои през първото тримесечие на 2009 г. в Австралия, Финландия, Германия, Нидерландия, Сингапур, Испания, Великобритания и Венецуела, както и в още държави по-късно през годината.

В контекста на създаването и използването на електронна поща, Nokia Messaging вече се предлага безплатно за ограничен период на бета тестване.
Притежателите на популярните телефони от серията на Nokia S60, сред които са и такива шедьоври като Nokia E71 и Nokia N95 могат незабавно да посетят email.nokia.com и да вкарат услугата в техните устройства.

Nokia Messaging е и-мейл приложение, създадено именно за да обслужва мобилна електронна поща.
Приложението улеснява създаването на и-мейл акаунт - всеки потребител трябва само да вкара адреса на пощата си и паролата, и така ще започне да получава целия поток от съобщения на мобилния си телефон.

Чрез Nokia Messaging по възможно най-опростен и лесен начин се четат, изпращат, препращат, и се отговаря на и-мейли, свалят се и се отварят или четат прикачени файлове; могат да се прикачват файлове към и-мейли директно от Nokia устройството.

Nokia Messaging е достъпна незабавно през широк спектър от Nokia S60 устройства, които имат инсталиран необходимия софтуер за използване на потребителска електронна поща. Чатът и поддръжката за телефони от Серия 40 на Nokia ще достигнат до клиентите през втората половина на 2009 година.

С Nokia Messaging и Mail on Ovi на едно място, Nokia ще даде на потребителите възможност, с и без и-мейл акаунт, да могат да се възползват от мобилната електронна поща, като стандартна част от пакета приложения в Nokia устройствата.

До момента Nokia е продала близо 200 милиона устройства, които позволяват незабавно използване на текстови услуги, в т.ч. Mail on Ovi, Nokia Messaging и мобилна корпоративна електронна поща (Microsoft Exchange Activesync и Lotus Traveler).