Акционерните дружества на двата професионални футболни клуба от Благоевград се сливат в едно, но поне до края на настоящото първенство отборите ще съществуват самостоятелно, обяви днес на пресконференция по повод обединението на футбола в града Николай Галчев, собственик на елитния Пирин-Благоевград. На пресконференцията присъства и президентът на втородивизионния Пирин (Благоевград) и лидер на фракцията от бизнесмени, които осигуряват финансите там, наречена за краткост Г-15.

"Нашата идея е да се обединят базите, детско-юношеската школа, цялата общественост в благоевградския регион. В концепцията ни влиза и доразвиване на спортния интернат в града, като към него се създаде и камп за треньори и ръководители, обясни още Николай Галчев. Най-общо стана ясно, че двата клуба ще продължат да съществуват поне до лятото самостоятелно, като издръжката им ще се поеме от вече единното АД. Важен роля в обединението обаче е отредена на общината, която също трябва да се включи и да помага. Спортно-технически обединението ще включва преминаването на най-добрите футболисти от втородивизионния към елитния тим, както и избирането на нов спортно-технически щаб.

"Сливайки двата отбора, ние ще сме фактор в А група още през тази пролет. Но гарантирам, че догодина целите ни ще бъдат много по-високи. Догодина Благоевград ще има един елитен клуб. Пирин от Западната Б група ще продължи да играе и напролет и съм сигурен, че има сили да се пребори за промоция. Ако това стане, ще питаме БФС какво да правим, каза Галчев. Малко по-късно обаче той си противоречи сам, след като обяви, че бъдещето на клуба от втора дивизия не е ясно след юни 2009-а година.

В новото АД досегашните икономически субекти ще бъдат с миноритарни дялове, а вратите ще бъдат отворени за всички, които искат да помогнат на футбола в града и региона. Общината също би трябвало да се включи, поне по думите на Галчев, като не е задължително обаче нейният дял също да е миноритарен. "Това обединение вече е факт и се надяваме, че спекулациите около футболното бъдеще на града ще спрат, каза пък Петър Байкушев. В понеделник обаче предстоят срещи на вече обединеното АД с смета на града Костадин Паскалев, където ще продължат консултациите по изграждането на единния клуб. Николай Галчев пък обясни, че до момента всеки от двата клуба с еднакви имена са имали своята мисия.

"Нашата мисия беше градът да има клуб в А група, а на колегите от втородивизионния отбор да се преборят с един вътрешен враг. И даже смятам, че тяхната задача беше много по-трудна. Галчев и Байкушев разпространиха и отворено писмо до медиите, в което оповестяват обединението на двата клуба, излагат мотивите си и очертават плановете за бъдещето.

Снимка: Костадин Андонов