22-годишният привърженик на Ливърпул Майкъл Шийлдс може да получи амнистия от английски съд след седем дни, когато двамата съдници определени от Англия - лорд Мей и  Мадисън, кажат крайното си решение относно вината на фена. Както е известно, привърженикът на Ливърпул Шийлдс бе осъден на 10 години затвор от Варненския съд за опит да убие бармана Мартин Георгиев с камък. Шийлдс обаче обжалва решението на съда, твърдейки че няма нищо общо с нападението над Георгиев и хвърля вината върху друг фен на мърсисайдци Греъм Санки. Преди няколко месеца българският президент Георги Първанов предостави своето право да амнистира Шийлдс на английския върховен съд. Това доведе до огромна кампания в Ливърпул англичаните да упражнят правото си на амнистия и да освободят "невинния" Шийлдс.

Днес повече от 50 приятели на Шийлдс отидоха да чуят решението на Върховния съд. Надеждата им бе държавният секретар по правните въпроси на Англия Джак Строу да обяви амнистия за фена. Явилият се пред съда представител на Строу Джонатан Суифт обяви, че Англия не може да амнистира Шийлдс без да преразгледа делото, водено в България. Това е факт заради използваната вратичка в международната конвенция за трансфер на затворници, използвана, за да бъде върнат Шийлдс в Англия. Въпросното преразглеждане на делото ще бъде извършено в следващата седмица и се очаква до седем дни да бъде взето финалното решение.

Адвокатът на Шийлдс Питър Уетърби представи нови доказателства оневиняващи клиента му. Нови двама свидетели обявяват, че не Шийлдс, а именно Санки е участвал в побоя над Мартин Георгиев. Според съдия Мей, който е един от двамата съдници определени да вземат крайното решение, тези доказателства не могат да бъдат използвани при преразглеждането на делото, тъй като въпросното дело не е било водено в Англия и не могат да се добавят нови доказателства. Въпреки това от щаба на защитата изразиха умерен оптимизъм относно чаканата от Шийлдс амнистия.