Трябва да приемем проверките на ЕК като нещо, което дава насока и помага на България, категорично заяви еврокомисар Меглена Кунева

Тя изрази убеденост, че днешното посещение на генералния директор на Генералния дирекция Разширяване" Майкъл Лий ще помогне да се изяснят всички нюанси на взетото решение спрямо България по спрените пари по ФАР.

На България тези пари трябват, защото те са за инвестиции. Въпросът е как да се ограничи загубеното, подчерта Кунева.

Тя изтъкна, че когато една страна има проблеми с правосъдната система, когато има висок индекс на корупция, това означава, че е рискова и че ще й се правят проверки.

Еврокомисар Кунева обърна внимание, че все пак продължават две програми по ФАР, които също са много важни.

Меглена Кунева специално подчерта, че е хубаво страната ни сега да се концентрира върху всички недостатъци, защото част от плана на ЕК за възстановяване е свързан с много сериозни средства - суми, които следващата година ще бъдат дадени от кохезионния фонд по облекчени процедури, за да се противостои на кризата.

„Това са милиарди и затова страните, включително България, трябва да бъдат готови по прозрачен и безспорен начин да усвояват тези средства", каза Кунева.

Еврокомисарят уточни, че в европейския антикризисен план са предвидени 6 милиарда евро за 2009 година, които ще бъдат от кохезионния фонд и посочи, че този план за възстановяване на Европа включва подкрепа за области като енергетика, високи технологии, възможности за смяна на начина на производство.

Според Меглена Кунева кризата може да даде шанс да се отървем от старите производства.
Тя посочи още, че е важно умението на България бързо да пренастрои приоритетите си.