В междинния си доклад за България Европейската комисия признава, че страната е постигнала напредък от лятото насам в проблемните области като реформа на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Брюксел обаче настоява да бъдат предприети повече усилия добрите намерения да станат факт.

Междинния доклад обхваща усилията, предприети от българските власти след европейския доклад през юли миналата година. Въпреки постигнатото, България трябва да работи още, обяви говорителят Йоханес Лайтенбергер и добави:

„Що се отнася до съдебната реформа, докладът отбелязва, че инспекторатът на Висшия съдебен съвет вече е получил някакъв оперативен капацитет. Съветът започна да проучва защо делата се връщат на разследващите и създаде механизъм за докладване на движението на делата. Обявени бяха мерки за намаляване на прекомерния товар на съдилищата, за подобряване на административния мениджмънт на съда. Приет е Закон за конфликт на интереси, изменен е режимът за обществени поръчки”, заяви още Лайтенбергер.

Европейската комисия обръща внимание и на пилотния проект за общи разследващи екипи от хора на ДАНС и на МВР. Следващата стъпка, смята Брюксел, трябва да бъде изправянето пред съда на сериозните криминални групи, които са цел на тези екипи. Предприети са стъпки за реформиране на МВР и за изясняване компетенциите на хората, разследващи престъпления, но резултатите все още не могат да се забележат, пише още в доклада. Там пише също, че МВР и ДАНС трябва да предприемат следващи стъпки към прозрачност на процедурите за използване на специални разузнавателни средства и разширяване правомощията на разследващите полицейски сили. Очакват се и конкретни стъпки по законодателството за замяна на земи, партийното финансиране и изземване на имущество, придобито по престъпен начин. В доклада пише още, че трябва да заработи Законът за конфликт на интереси.