Компанията Велдер Груп вече е мажоритарен собственик на баскетболния Левски, съобщи на специална пресконференция един от ръководителите на фирмата Иван Джиджев.

"Велдер Груп пое ангажимента за дългосрочно партньорство с БК Левски. От средата на миналата седмица Велдер Груп придоби 70% от акциите на БК Левски и вече сме мажоритарен собственик. Досегашният собственик запази 30 процента. Предстои ни извънредно общо събрание на акционерите, на което ще бъдат извършени промени в устава. Досегашните представители в ръководството ще запазят своите позиции. Предвидили сме сериозно увеличаване на капитала на клуба - 500 000 лева, за да има достатъчно средства. Нямаме намерение да се месим в спортно-техническата работа на отбора. Предвидили сме най-малко 20% от новия съществено по-голям бюджет да бъдат използвани единствено за детско-юношеската школа", заяви Джиджев.

Старши треньорът на тима Константин Папазов заяви, че ще запази всички български състезатели в мъжкия отбор и ще привлече максимум трима чужденци. "Като треньор не мога да не бъда доволен. Даниел Петров и Юлия Боянова знаят най-добре какво се случва в момента. Ще се направи един перспективен отбор на Левски. На този етап у нас инвестициите в български спорт са по-скоро плод на емоции. Велдер груп имат дългосрочна програма за развитието на детско-юношеския спорт, което е страхотно. Иска ми се да спечелим всички отличия в трите надпревари, в които ще участваме. Големият ни успех обаче ще бъде да направим клуб, който да е пример за останалите. Левски е изстрадал много, за да стигне дотук. Без Левски и ЦСКА българският спорт не може да съществува", каза Папазов.
   
Той заяви още, че големия плюс на Левски е, че играчите имат много висок морал и са останали, въпреки затрудненията в клуба в последните месеци.
   
"Запазва се целият български състав на отбора. Ще бъдат привлечени нови чужденци. Маркъс Хол вече не е играч на Левски, след като снощи е подписал договор с италиански тим от втора дивизия. Вече подписахме с играч на неговата позиция. Вероятно ще имаме трима чужденци, но това ще зависи от това, какво правят другите отбори у нас. Целите са ни участие във финалната четворка, ако може дори да спечелим титлата в Балканската лига, да защитим Купата на България, която притежаваме, и да сме на финал в Националната баскетболна лига", добави Папазов.
   
Константин Папазов досега е бил без договор старши треньор на Левски, но заяви, че при новите условия и организация в клуба вероятно ще се наложи да подпише такъв. Папазов добави също, че вратите в Левски са отворени винаги за Тодор Стойков и Христо Захариев.
  
"Това са двамата играчи, които винаги ще имат място в клуба. Не мога обаче да си представя, че Стойков може да бъде разделен от Лукойл Академик. Той е символът на този клуб. Христо Захариев пък е наш юноша, който обаче иска да играе в чужбина", завърши старши треньорът на БК Левски.