Динка Влахова е от Врачеш. Занимава се с пчеларство от 15 години. Синът й Венцислав също е пчелар. Двамати си поделят грижите за кошерите и работата по добива на мед. Имат магазин за пчелни продукти в Ботевград. Често ходят на изложения.
“Преди дни се завърнахме от изложение в Белград. Там има много мед. Пчеларите предлагат килограм мед за 8 лв., независимо от вид му. Такава е и цената на скъпия мед - мановия, който аз продавам”, сподели Динка Влахова. Тя заяви, че инициативата за провеждане на фестивала на меда в Ботевград много й допада. “Надявам се празникът на меда да се превърне в традиция. Сега всичко стана набързо. Не ми стигна времето за подготовка, но догодина ще предложа по-голямо разнообразие от пчелни продукти", каза Динка Влахова.
На своята маса пчеларите от Врачеш са подредили четири вида мед: манов, акациев, липов и ливаден. Предлагат още пчелен клей, цветен пращец, козметични продукти и мехлеми, които съдържат мед, и други
“Най-купуван днес е цветният прашец, който се събира от пчелите. Той се използва за укрепване на имунната систива. Кафена или чаена лъжица от прашеца се поставя в чаша вода. Оставя се да престои една вечер. Пие се сутри на гладно. Цветният прашец е много полезен за изтощен от болести организам”, обясни Динка Влахова.