Георги Манов е историографът на Левски. Автор е на много книги, посветени на историята на клуба. Лично е говорил с хора, основатели на Левски начело с легендарния Борис Василев-Боркиша, който е предложил и името на клуба. "7 дни спорт" се свърза с Георги Манов, с цел да научи неговото мнение по въпроса.

- Г-н Манов, какво мислите за откритието на Тодор Батков, че Левски е създаден не през 1914 г., както твърдите вие и други историографи на клуба, а три години по-рано?
- Мисля, че това е някаква глупост, при това без да съм виждал въпросния документ. Това, че на някакъв лист имало поставена дата от 1911 г. не означава нищо. Аз например съм виждал печат на Левски, изработен през 30-те години, на който като дата на основаване на клуба пише 1911 г. Това обаче по никакъв начин не е аргумент да се твърди, че Левски е основан през въпросната година, отбелязана на печата.

- Каква тогава е истината?
- Истината е една и тя отдавна е документирана.Левски е създаден на 24 май 1914 г. Първият му управителен съвет е съставен от ученици, които са на по 16-17 години. Клубът е кръстен така по предложение на Борис Василев-Боркиша. Ако датата, която Тодор Батков сочи, е вярна, излиза, че Боркиша е основавал клуба, когато е бил на 12 години! Както впрочем и по-голямата част от хората в управителния съвет. Вие къде сте виждали спортна организация, на която ръководството й е от 12-13-годишни деца?

- Добре де, как всъщност е създаден Левски?
- Една голяма част от неговите създатели са били ученици от прогимназията "Тодор Минков" на улица "Узунджовска". Събирали са се да ритат топка. В архивите може да намерите и това, че Левски е шестият софийски футболен клуб. Това е все едно едновремешният ФК 13 да претендира, че е създаден през 1909 г. като наследник на отбора с името Савата (Сава Киров). Може да се считат за наследници, но това по никакъв начин не означава, че са създадени през 1909 г. Колкото до Левски, на мен лично Боркиша ми е разказвал как са се събирали през 1914 г. на игрището за физкултура във Втора мъжка гимназия. Абсолютно всички автентични документи сочат 1914 като годината на основаването на Левски.

- Това го казвате вие. Тодор Батков обаче показва един протокол от 1911 г.?
- Само че за този протокол никой не може да каже, че е автентичен. Вижте, преди Втората световна война са възниквали доста спорове кой е най-старият клуб в София. При положение че е имало някакъв печат, на който под името на Левски е сложена 1911 г., през 30-те години е можело да се направи всякакъв протокол. И сега да бъде изваден и представен за автентичен.

- Имало ли е такъв печат?
- Имало е, има шест печата от онези години, на един от тях е отбелязана 1911 г.Обаче изработването на един печат не е повод да се твърди, че Левски е основан три години преди действителното си създаване.

- Добре де, нека приемем, че Батков е прав. Има ли данни Левски да е играл някакви мачове между 1911 и 1914 г.?
- Няма такива данни. Няма данни Левски да е играл дори с еди-коя си махала!

- Какво тогава са основали - читалище или футболен клуб?
- Това е военно време. След основаването през 1914 г. вече има сигурни данни за играни мачове с ФК 13, със Славия... Разбира се, възможно е през 1911 г. да е имало хора, които са се събирали да ритат някъде. Но това не е повод да се каже, че Левски е основан тогава.

- Помня, че навремето Петър Петров-Кучето и бившият футболист на Левски Меци Веселинов пак бяха извадили подобни документи. На Меци в кръчмата на пазара в кв. "Иван Вазов" лично аз съм виждал знаме на Левски от 1911 г.?
- Това е същата работа.Едно знаме само по себе си не означава нищо. Пак ви казвам - аз работя с документи и със свидетелства на хора като Боркиша.

- Добре де, тя стана нещо като търсенето на гроба на Левски едно време. Ровиха, правиха, сукаха и накрая стигнаха до извода, че е по-добре да търсят духа на Левски, а не опинците му?

- Аз бих препоръчал на Тодор Батков да се концентрира върху ръководството на Левски. Колкото до създаването на клуба, там всичко е ясно - основан е през 1914 г. Иначе Левски е регистриран в държавата чак през 1919 г. заедно с първия си устав. Тогава държавата е изискала от спортните организации да се регистрират.

- От Славия реагираха много остро срещу идеята на Тодор Батков да празнува догодина "сто години Левски"?
- За Славия всичко е ясно. Те са създадени през 1913 г. след обединението на Ботев и Развитие, за тях се знае.