Облстна дирекция на полицията отчете постигнатото през изминалата година и на основата на задълбочен анализ набеляза бъдещите си действия

На отчет-анализа на ОДМВР-София присъстваха директорите на ГДБОП и ГДКП гл. комисар Ст.Флоров и гл.комисар А.Антонов, председателят на Софийски окръжен съд, окръжният прокурор, председателят на Административния съд, зам.-областният управител на Софийска област.
На базата на отчета, директорът на ОДМВР-София гл.инсп. Н.Николов очерта и приоритетите, стоящи пред областната дирекция: опазване на обществения ред, проактивно противодействие на престъпността. Той обясни, че усилията ще се насочат към малките населени места и курортните комплекси, за да бъде опазена собствеността на гражданите. 
Директорът на ГДБОП Ст.Флоров постави акцент върху работата на  районните и младши районни инспектори, която трябва да се подобри качествено. От тях се очаква да подават своевременно информация за случващото се на територията, която обслужват. Той напомни, че областната дирекция трябва да повиши активността и по линия на противодействието на контрабандата на цигари и алкохол.

През изминалата 2010 година в ОДМВР-София са регистрирани 5199 от които 2030 са разкрити.  Налице е увеличаване на броя на разкритите престъпления.
Структуроопределящи за територията, обслужвана от областната дирекция, са кражбите. Основен дял се пада на престъпленията против собствеността – през отчетния период са регистрирани около 3600 престъпления срещу 1735 за предходния. През изминалата година са разкрити 922 престъпления.
Почти на 100% намаление се наблюдава при посегателствата срещу МПС – 66 спрямо 120 за предходната година. Няма нито един регистриран случай  на откуп на МПС през изминалата година.
Относителният дял на детската престъпност спрямо общия брой разкрити криминални престъпления в областната дирекция е 9,98%  - броят на разкритите престъпления, извършени от 147 непълнолетни  е 204. Като обем спрямо предходния период се наблюдава намаление на престъпленията, извършени от непълнолетни. 
През 2010 година са разкрити 350 икономически престъпления срещу 241 за предходния период.
През отчетния период са регистрирани 40 престъпления против паричната, кредитната и финансовата система, а са разкрити 22. Установените щети възлизат на 4 550 000 млн лв. През периода се наблюдава и активизиране на лицата, занимаващи се с лихварска дейност – отпускане пари назаем срещу залог с много висока лихва. В тази връзка е работено по голям брой сигнали за лихварска дейност. По-сериозен разкрит случай е този в Етрополе – в местното районно управление постъпи информация за двама организатори, които давали пари назаем срещу залог при много висока лихва, в някои случай до 60% месечно, като при забавяне плащането от страна на длъжника или отказ да плаща толкова високи лихви, следват заплахи и дори физическа саморазправа. При проведената акция бяха задържани двамата лихвари и са иззети заложените при тях вещи, запис на заповеди, ипотеки в тяхна полза, бележници с имена на длъжници – суми и лихви, незаконно оръжие и др. На лицата бе повдигнато обвинение за престъпление по чл. 252 от НК и мярка “задържане под стража”.