За четвърта поредна година ботевградската дизайнерка Нели Динчовска участва в изложението “Моден салон Абитуриенти”, което се проведе от 2 до 6 март в Националния музей “Земята и хората”. Тя и нейната съдружничка Елица Иванова, която живее и работи в Португалия, представиха 40 официални рокли, подходящи за абитуриентската вечер. Елица и Нели създават марката E&N преди 11 години.
“От четири години участваме заедно в изложението за абитуриенти. Това е повод за Елица да си идва в България, за да се видим и да обменим идеи, което е хубаво. Лошото е, че кризата се отразява на нашия бранш. Имам предвид това, че броят на абитуриентите намалява с всяка измината година. По време на изложението се чуха коментари, че има училища с по един завършващ клас. Няма как този факт да не се отрази негативно и на нашата работа. Освен това абитуриентите, които посещават изложението, рядко купуват готови рокли. Причината е в по-високите цени. Младите хора предпочитат да избират модела, плата, цвета и да си направят поръчка, защото им излиза по-евтино”, каза Нели Динчовска. Тя сподели, че тази година са актуални наситени цветове – турско синьо, диня, праскова, червено. Ансамбълът черно и бяло си остава вечен хит. Съчетанието на няколко цветове в официалната абитуриентска рокля не е на мода през този сезон. Сред актуалните материи са сатен, коприна, шифон. Изключително модерни са релефните платове. Драпериите, наборите, къдриците, характерни за висшата мода, са абсолютен хит през тази година. Късата рокля, която до сега бе изолирана, се завръща на модния подиум. Акцентира се точно върху талията. Високата и ниска талия не са на мода.  
“Много момичета гледат снимки в интерент. Те искат да бъдат облечени като любимите си артистки и изпълнителки. Но дали на фигурата им ще отива дрехата от снимките – това е друг въпрос. Ролята на дизайнера е да предложи най-подходящия модел, съобразен с фигурата, цвета на косата, цвета на кожата, ръста на момичето. Всеки човек има стил на обличане. Той трябва да отговаря преди всичко на неговото излъчване”, смята дизайнерката.