По изявление на Валери Йорданов целта на палежите е да дестабилизира обстановката в страната и в МВР, каза депутатът Огнян Стоичковв парламента.

Той попита вътрешния министър Цветан Цветанов за палежите на автомобили в столицата. "МВР предприе незабавни мерки за установяване на извършителите на палежите, но липсата на мотив затруднява тези мероприятия на" заяви Цветанов. Той обясни, че дори е поискано съдействие от служители на бензиностанциите - да съобщават, ако някой купува или е купувал гориво в преносими съдове.

По думите му на територията на София и страната е създадена организация за приоритетно провеждане на мероприятия с цел разкриване на извършителите на палежи, довели до значителни материални щети.

"В тази връзка ежедневно се провеждат специализирани полицейски операции, в които участват служители на всички структурни подразделения на МВР. Активна е дейността по наблюдение и контрол на лицата, представляващи оперативен интерес и регистрираните за предишни прояви. От хипотезите на разследването не се изключват такива, свързани с психични заболявания. Прилага се целият комплект от специални способи и средства на МВР за събирането и документирането на оперативни данни относно лица закупуващи запалителни средства", каза Цветанов.

От парламентарната трибуна той призова всички граждани за бдителност и съдействие.

"Това ваше изявление не успокоява гражданите и те утре да научат от сутрешните новини, че тяхната кола е изгоряла. Чухме, че
си правят опълчения, за да се самозащитават", отговори Огнян Стоичков.

Цветанов обясни, че вчера е задържано лице за палежите, което е съпричастно към 12 палежа на територията на София - в кварталите „Младост” и „Хаджи Димитър”, както и за запалването на кола на районния инспектор на кв. „Младост” 2. Лицето се казва Юлиян, на 30 години и е с адрес в кв. „Младост”.

"Лицето има криминално досие и е задържано за кражби и хулиганство, има и присъди за употреба на алкохол. В някои от случаите лицето само е подавало сигналите на телефон 112. Става въпрос за общо посегателство на 25 автомобила", каза Цветан Цветанов.