БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН И ГЛУХАР

Днес, 17.01.2012 г. кметът на Община Етрополе - инж. Богомил Георгиев подписа договор за безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 060 000 лв.  за проект «Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати предмет на защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 на територията на община Етрополе».
Проектът е с продължителност 24 месеца и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от държавния бюджет на република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”.
Целта на проекта е възстановяване на защитени видове и създаване на условия за тяхното размножаване. Животинските видовете, към които е насочен са благороден елен и глухар.
Основните дейности по проекта са:
1. Биологични и екологични проучвания и избор на места, подходящи за възстановяване на популациите.
2. Възстановяване на популациите на видовете, предмет на проекта (благороден елен и глухар) – осигуряване на 50 бр. благороден елен и 40 бр. глухар и пускането им на свобода в подходящи за размножаване местности.
3. Дейности за поддържане на популациите – поставяне на заграждения за осигуряване спокойствие и сигурност на екземплярите и  хранилки за захранване на индивидите през зимния сезон;
4. Възстановяване на естествените местообитания на видовете чрез залесяване с естествени за региона дървесни видове и обявяването им в зони, забранени за дърводобив и други стопански дейности.
5. Дейности за популяризиране на видовете  и хабитатите, предмет на възстановяване от проектното предложение и възпитаване на култура за опазване на околната среда.