Стратегия 2020 трябва да е един консенсусен политически продукт.

Това каза лидерът на ДПС Ахмед Доган след среща с президента Росен Плевнелиев.

"Ако сега се намираме в края на опашката на страните-членки на ЕС, в контекста на Стратегия 2020 имаме шанса да се позиционираме поне в средата. Ако този шанс се изпусне от управляващия елит на страната, нищо не може да ни помогне след това. И това е дълбокият смисъл на тези консултации на президентската институция", заяви Доган.

По думите му, 20 години след прехода, страната все още няма приоритети. "Акцентирам на зова на президента - да помислим много отговорно, защото това е шанс. Вече сме загубили две години. Европа по необходимост започна Стратегия 2020 като търсене на изход от кризата", каза лидерът на ДПС.

По думите му, в ДПС са впечатлени от самия факт, че президентът на страната влиза в една нова роля, която не е ясно дефинирана в Конституцията. "Президентската институция не трябва да се приема формално. Става въпрос за нещо изключително важно – президентът да създаде едно надпартийно, консенсусно пространство на съгласие и осмисляне на дългосрочните приоритети на страната", заяви Доган.

Той апелира медиите да подемат и развиват идеите на президента в рамките на Стратегията за развитие България 2020 "не като шикозност, а в търсене на ефективност".

Доган заяви, че всяка власт дефинитивно трябва да стимулира своите служители. "Който не разбира това, значи не разбира от пазарна икономика или си представя властта във виртуални светове, които нямат общо с реалния живот", добави той.

На въпрос дали ще върне хонорара си за "Цанков камък", Доган отговори: "Аз не съм бил министър. Хонорарът не е бонус. В условията на бедност, на криза, всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод, с оглед търсене на виновници, нови дяволи, сатанизиране и т.н.", подчерта Доган. По думите му, задължително трябва да има стимулиране, стига да има правила за това.

"Всяка политическа власт трябва да има инструменти за стимулиране. Това не е грях", подчерта лидерът на ДПС.  Той уточни, че е важно това стимулиране дали е за политическа лоялност или за конкретно свършена работа.

"Ние не сме против бонусите и против допълнителното материално стимулиране, но по ясни правила, те да не служат за партийна, а за държавна политика. Ние не казваме, че предишното правителството не е давало бонуси, но от това не е правило политика. В последния мандат бюджетните излишъци бяха космически, но това не бяха бонуси. Сега ситуацията е друга и раздаването на бонуси има съвсем друг ефект. Преди, ако проблемът е бил защо бонусите не са били достатъчно високи, сега е – защо изобщо ги има", каза още той.